Näiteks Sumitomo Mitsui Banking Corp kärpis hoiuse intressimäära 95%. Varem maksti hoiusele 0,02%, nüüd vaid 0,001%. See on panga esimene intressikärbe alates 2010. aasta septembrist, kirjutab Reuters.

Homme jõustuva muudatuse järel makstakse 10 miljoni jeenisele hoiusele aastas 100 jeeni intressi.

Ka Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ ja Mizuho pank on juba langetanud tähtajaliste hoiuste intressimäärasid, kuigi need on positiivsed. Pangajuhid ei usu, et laenuintresside langetamine suurendaks laenunõudlust.

„Meie ettevõtetest kunded ütlevad, et keskpanga negatiivne intressitase ei suurenda investeeringuid,“ ütles üks megapanga juht.

„Äridel ja kodumajapidamistel on raha üle,“ ütles reitinguagentuuri Standard & Poor’si direktor Ryoji Yoshizawa. „Tõenäoliselt ei vii edasine intressilangus laenunõudluse kasvuni.“

Negatiivse intressitaseme kehtestamine jätab pankadele vähe ruumi hoiusemäärade kärpimiseks, kuid laenuintressid langevad edasi.

Pangatöötajate sõnul on raske kehtestada jaepanganduse klientide hoiustele negatiivset intressitaset, kuna see tooks kaasa negatiivse tagasiside. Välistada ei sa ka massiilist sularaha väljavõttu pangandussüsteemist.

Suurpangad paluvad suuri ettevõttetest kliente, et need ei teeks pankades suuri hoiuseid. Ühe suure elukindlustusfirma rahajuht ütles, et neil on keldris suur turvaline dokumendihoidla.

„Tegime kolleegidega nalja, et peaks vaatama, kui palju sularaha sinna mahuks,“ ütles ta. „Nagu selgus, mahuks sinna kõigest mõni miljard jeeni (mõned kümned miljonid dollarid).“