Roosamanna (tüdrukutele) ja Sinimanna (poistele) on nimelt beebi- ja lasteriiete ostmiseks, müümiseks ning vahetamiseks mõeldud Facebooki kommuunid, mille haldaja Darja Müürisepp teatas täna pärastlõunal, et tegeleb nüüd individuaalselt mõlema grupi tööshoidmisega ning kuna tehtava töö maht on suurenenud, hakkab ta kõigi liikmete käest kasseerima raha.

Liikmelisus mõlemas kommuunis maksaks üks euro kuus või 9,60 € aastas. Poiste beebiriietega äritsevas kommuunis on hetkel 2473 liiget ning Roosamannas 4312 liiget. Kui oletada, et kõik liikmed hakkaksid maksma aastas 9,60, teeniks naisterahvas ühe aastaga 65 136 eurot. Lisasissetulekuks lausa oivaline summa.

Müürisepp kirjutas:
Tere, kallid Roosamanna ja Sinimanna liikmed.

Mul on meeldiv teile teatada, et alates käesolevast aastast tegelen 100 protsenti meie gruppidega, Roosamanna ja Sinimanna, mina.

Kuna antud töömaht kujutab endast suuremat mahtu kui siiani, siis alates 8. märtsist muutuvad eelpool nimetatud gruppide kasutamised TASULISEKS.

Grupi liikmed, kes on olnud rahul selle tööga, mida olen siiamaani teinud – ehk hoidnud korda grupis (kus saab osta ja müüa korralikke asju/riideid ja kus on ka oluline, kuidas sa oma asju müüd ning on nõus nende grupi reeglitega, mis on olnud siiamaani ja ka jäävad sellisteks).

Nende liikmetega jätkame grupis edasi. Tasu on 1 euro ühe kuu eest. Aastatasu on 9,60 eurot. Grupi haldajaks on nüüdsest firma (Roosamanna ja Sinimanna on minu poolt patendeeritud kaubamärgid).

Kes ei ole meie uute tingimustega nõus ning ei soovi osaleda meie ühises töös ehk ei soovi tasuda meie sümboolset kasutustasu, eemaldatakse grupist alates 8. märtsist 2016.
Darja Müürisepp

Kommuunide haldaja äristrateegia ajas vihale aga senised kasutajad, kes tundsid huvi, kas selline avaliku grupi maksustamine üldse seaduslik on. "Inimene üritab avaliku grupi abil rikastuda ja teenida endale peaministri palka, aga õnneks emad kõik juba kenasti kisa tõstnud ning boikoteerivad seda “äriideed"," vihjas üks grupiliikmetest.

Tarbijakaitseameti kommunikatsioonieksperdi Pille Kalda sõnul ei ole iseenesest tasulise teenuse pakkumises mitte midagi seadusevastast. „Internetis võib seda teha iga ettevõte, kes seda soovib, kuid küsimusi tekitab see, et kas see on lubatud teise – tavakasutajatele tasuta kasutamiseks mõeldud platvormi – peal,“ selgitab Kalda ning soovitab tutvuda Facebooki kasutustingimustega.

Neist võib aga selgelt välja lugeda, et raha küsimine grupiliikmetelt pole lubatud ning kui keegi sellist tegevust märkab, siis tuleb sellest Facebookile teada anda.

Teiseks juhib tarbijakaitseamet tähelepanu sellele, et postituses pole ühtki viidet ettevõttele, kes taolist tasu kogub.

„Kolmandaks – postituses kirjeldab grupi administraator uut korda kui sümboolset tasu. Tegemist pole sümboolse tasuga, kui see on kohustuslik kõigile, kes soovivad gruppi kuuluda,“ lisab Kalda.

Delfi Kasulikul ei õnnestunud grupi administraatoriga ühendust saada.