Facebook on pilgeni täis erinevaid „butiike“, ostukeskkondi ja kommuune, mis reklaamivad huvilistele välja kuni 50-euroseid Emporio Armani või Gucci käekellasid, 15-euroseid kullatud Swarowski kristallidega kõrvarõngaid ja kõikvõimalikke muid imetabaseid tooteid. Kõik mõistagi võltsitud kaubad, kuid tarbija huvi on suur ja nn butiike, kust sära ja luksust lunastada, lisandub nagu seeni pärast vihma.

Kas on siis ikkagi lubatud või mitte?

Selliste võltsitud kellade müük on keelatud, ütleb maksu-ja tolliameti (MTA) tolliosakonna spetsialist Aleksander Miksjuk. Võltsitud kaupu avastab toll väga palju nii piiril kui ka postisaadetistes, peamiselt interneti teel ostetud kaupade näol. „Enim kinni peetud piraatkaubad saadetistes on käekellad, riided sh spordiriided, mobiiltelefonid ning nutiseadmete lisad. Reisijatelt avastame peamiselt lõhnu ja kosmeetikat, kuid telefone, jalatseid, kellasid ning käekotte,“ loetleb Miksjuk üles piraatkaupade ehk vahvlite top-tooteid.

Eelmistel aastal teostas MTA võltsingu kahtlusega kokku 481 läbivaatust. Kogunisti 417 sellist pakikest oli saadetud eraisikule. Kõikidest eraisikutele saadetud kaupadest tunnistati võltsituteks 330 ning kaheksa juhtumi osas alles menetlus käib.

Riskid: plahvatavad telefoniakud, silmakahjustus ja sügelev allergiline nahk

Miksjuk rõhutab, et hinnavahe saadakse ikka kvaliteedi arvelt, sest piraatkaupade tootmisel kasutatakse madalakvaliteedilisi materjale, mis võivad inimesele hoopiski ohtlikuks osutuda. „Mitmel pool Euroopas on korduvalt teavitatud võltsitud mobiiltelefonide akude plahvatamisest. Päikeseprillide eesmärk on kaitsta silmi UV kiirguse eest, kuid võltsitud prillid kaitsevad vaid ereda päikese eest, millega suureneb UV kiirgusega tekitatud kahjustuse risk. Kosmeetikatoodetes ja parfüümides kasutatud koostisained on tihti teadmata ja võivad tekitada allergiat ning põletushaavu. Spordijalanõud, mis peaksid kaitsma jalga põrutuste eest, reeglina vastupidiselt soodustavad trauma saamist,“ loetleb Miksjuk ülesse mitmeid terviseohte, mida inimesed võltsitud kaupu tellides pimesi eiravad.

Võltsitud kaupade tellimisega kaasnevad aga kindlad tagajärjed. „Kõik võltsitud kaubad kuuluvad hävitamisele. Erandjuhtudel, intellektuaalse omandi ehk originaalbrändi valdaja nõusolekul ja kui kaubalt on võimalik eemaldada viited kaitstud elementidele, antakse kaup hoolekandeasutustele. Näiteks kui võltsitud tossudelt on võimalik eemaldada embleemid ja logod tosse kahjustamata.“ selgitab Miksjuk.

Hallkaubandust on keeruline piirata

„Tänapäeval on aga väga levinud paralleelimport ehk nn hallkaubandus, mille puhul on tegu originaaltoodetega, mis on mõeldud turustamiseks kindlas piirkonnas, näiteks arengumaades, ja reeglina märksa odavamalt,“ ütleb spetsialist. „Edasimüüjad ostavad neid kokku ja müüvad meie turul originaaltoodetest kordades odavamalt, millega saavad tegelikult konkurentsieelise ja teenivad suuremat kasumit. Tegemist on tsiviilõiguslikku küsimusega ning siin on riigi võimalused piiratud,“ selgitab Miksjuk.

Kuidas teha vahet originaalil ja vuhvlil? Miksjuk selgitab, et tähelepanu tuleks pöörata kauba hinnale – kas tegemist ei ole liiga odava tootega; kauba pakendile – kas pakend vastab taoliste toodete tavapärase pakendamisviisile (nt lõhnu müüakse tavaliselt 30, 50 või 100 ml pudelites); kauba üldisele väljanägemisele – kasutatud materjalide kvaliteet, õmblused ja liimi jäägid, terav kemikaalide lõhn, jms.

Tolliameti spetsialist ütleb, et kõik vihjed võltsitud kaupade müügist on oodatud nii neile kui ka PPA-le, kuna asutused teevad antud küsimuses tihedat koostööd (maksu- ja tolliameti vihjetelefonil 800 4444 või e-postiaadressil vihje@emta.ee).