„R. Susi peeti kinni Šeremetjevo lennujaama transiittsoonis neljapäeval, 11. veebruaril. Pärast seda tehti talle ettepanek sõita Lubjankale. Järgmisel päeval võeti ta Lefortovo kohtu otsusega kaheks kuuks vahi alla. Praegusel hetkel on talle esitatud süüdistus spionaažis Venemaa kriminaalkoodeksi paragrahvi 276 järgi. Sündmused, mis on seotud tema süüdistamisega, leidsid aset aastatel 2004-2007,“ ütles advokaat.

Tolpegin märkis, et alguses kasutas Susi talle määratud advokaadi teenuseid. Umbes nädala ei teadnud tema perekond, mis temaga toimub.

„Praegu on R. Susi Lefortovo eeluurimisisolaatoris. Praegu on vara rääkida suunast, kuhu tema asi liigub, sest uurimistoiminguid ei ole veel toimunud. Kaitse on vahi alla võtmise edasi kaevanud, aga kaebuse läbivaatamise kuupäeva pole veel määratud,“ ütles Tolpegin.

Tolpegini sõnul ei ole Susi kategooriliselt nõus talle esitatud süüdistustega ja arvab, et temast sai Vene-Eesti suhete pantvang.

„Susi arvab, et pretensioonid tema vastu ei ole seotud tema tegevusega, vaid poliitiliste ja diplomaatiliste põhjustega,“ selgitas Tolpegin.

Kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp ütles Delfile, et kapo on teadlik, et Eesti kodanik on Venemaal kinni peetud ning välisministeerium osutab isikule konsulaarabi.

"Välisministeerium on Eesti kodaniku kinnipidamisest teadlik. Eesti Moskva saatkonna konsul on kodanikuga kohtunud. Oleme olnud kontaktis Raivo Susi lähedaste ja advokaadiga," teatas välisministeeriumi pressiosakond Delfile.

"Väga palju infot meil selle süüdistuse sisu kohta ei ole ja sellest ei lubatud ka konsulil sellel kohtumisel pikemalt rääkida," selgitas välisministeeriumi konsulaarosakonna peadirektor Kersti Eesmaa "Aktuaalsele kaamerale", vahendab ERRi uudisteportaal.

Seda, kas Susi ise saab aru, milles teda süüdistatakse, ei osanud välisministeerium preagusel hetkel kommenteerida. "Pigem julgeks väita, et talle jääb see arusaamatuks, aga eks siis selgub kohtupidamise käigus või süüdistuse esitamise käigus," märkis Eesmaa.

"Talle määrati esialgu Venemaa poolt kaitsja, aga nii palju kui me teame, siis tema lähedased ja tema ise on otsustanud võtta ise advokaadi," kinnitas Eesmaa.

Kunagine kaitsepolitsei juht, hiljem lennundusega tegelenud Jüri Pihl ütles Delfile, et ta töötas küll lennufirmas Panaviatic ja tegeles ärilendudega, kuid Raivo Susiga ei ole ta kokku puutunud.

Raivo Susi ja OÜ Musket on välisministeeriumi sõjalise kauba registreeritud vahendajate nimekirjas. Vahendatavaks kaubaks on muu hulgas tulirelvad, laskemoon, tulejuhtimisvarustus, vee- ja maismaasõidukid, õhusõidukid, soomus- või kaitsevarustus. Susi on vahendanud Venemaa õhusõidukeid läände.

2001. aastal kirjutas Äripäev, et Eestis ei ela teist nii jälitatud inimest kui Susi. Tema vastu on huvi tundnud nii kapo, majanduspolitsei, toll, piirivalve, maksuamet kui ka välisministeeriumi strateegiliste kaupade komisjon. Susi tõi toona Venemaalt lennukeid Eestisse ja müüs neid läände edasi. Lennukeid katsetas liinilendur Rein Porro, kes tänase uudise kommenteerimisest info vähesuse tõttu keeldus.

2006. aastal kirjutas Eesti Ekspress, et Susile kuuluv OÜ Musket võitis rahvusvahelise riigihanke, millega otsiti reaktiivtreeninglennukeid, et Eesti piloote sihitajateks koolitada. Sihitajad peavad radari abil hävitaja õhus sihtmärgini viima. Susi rentis õppuseks õhuväele kaks lennukit L-39 koos hoolduse ja pilootide tüübikoolitusega.