Saudi Araabia võistleb teiste naftatootjatega suurendades tootmist ja kärpides hinda, ütles VEB panga nime all rohkem tuntud panga peaökonomist Andrei Klepatš.

„Me võime mängida gaasiturul sama rolli, kuna meil on ruumi suurendada maagaasi eksporti ja tootmist,“ lausus ta.

Kahe aastakümne pikimas majandussurutises Venemaa testib pikaajalise energiastrateegia halvimat stsenaariumi. Euroopasse müüdava maagaasi hind võidakse lasta terveks aastakümneks nii madalale nagu seda ei ole nähtud pärast 2005. aastat, selgub majandusministeeriumi stressistsenaariumist.

Venemaa on suurendanud domineerimist Euroopa maagaasiturul, kus turuosa on 31%. Euroopas on Vene maagaas atraktiivsem, kuna selle hinnakujundus on seotud nafta kukkunud hinnaga. Turul oodatakse konkurentsi suurenemist seoses veeldatud maagaasi turule tulekuga. Viimast peaks hakkama lisanduma ka USAst. Gazprom teatas veebruari alguses, et puudub vajadus muuta senist poliitikat ja alustada hinnasõda.

„Ühel või teisel moel peab Venemaa võitlema oma turuosa eest,“ ütles Raiffeisenbanki nafta- ja maagaasiaanalüütik Andrei Polištšuk. Eksportija ei kärbi hinda nii sügavalt nagu Saudi Araabia naftaturul ning tõenäoliselt keskendutakse suuremale sõltuvusele hetkehindadega müügil või kergendatakse klientidele kasuta või maksa kohustusi, nagu tehti viie aasta eest.