Kohvik tegutses ülikoolis alates 2006. aastast ja kuigi leping sõlmiti üks aasta varem kümneks aastaks, saadi ruumides alustada vastavalt 2006. aasta veebruarist kolmandal korrusel ning sama aasta oktoobrist esimesel korrusel. Rendilepingud ei tohi ülikoolis olla pikemad kui kümme aastat. Ebakõla ja küsimusi tekitas aga see, kas arvestada kümmet aastat lepingu sõlmimisest või reaalsest tegutsemise algusest.

Ähmased lepingupunktid

"2015. aasta kevadel arutasime uute inimestega lepingu punkte, aga nemad polnud sellega nõus. Pidasime mitmeid läbirääkimisi ja tegime ettepaneku olla majas kuni 2015. aasta jaanipäevani," räägib OÜ Hiiekivi ehk Kehrwiederi kohvikuketi eestvedaja Vello Leitham. Leithami sõnul oleks tegu olnud n-ö hundid söönud ja lambad terved lahendusega - kohvik oleks saanud hooaja lõpuni tegutseda ning ülikoolil oleks olnud suve jooksul rahulikult võimalus uus konkurss korraldada.

Tegelikkuses läks aga nii, et Kehrwieder tegutses majas eelmise aasta 31. detsembrini. Pärast seda tuli end kokku pakkida ja uuel semestril oli kohviku uks ülikooli töötajate, tudengite ja teiste külaliste ees suletud. Ka TLÜ kommunikatsioonijuht Sulev Oll tõdes, et ühe söögikoha sulgedes venisid teistes järjekorrad kohati üsna pikaks ning ülikool oli probleemist teadlik. Veebruaris kuulutati välja uus konkurss, mille tähtajaks oli 22. veebruar.

Uus konkurss ja uus tulemine

Ülikooli kantsler Peep Jonas sõnas, et rentniku leidmiseks korraldatud konkurss on lõppenud, komisjon oma töö teinud ja võitja selgunud. Kuigi Kehrwieder oli vaid poolteist kuud tagasi majast välja kolinud, võitis üllatuslikult või siis hoopiski mõneti ootuspäraselt konkursi OÜ Hiiekivi. Kehrwiederi keti eestvedaja Leitham ütles, et tulemustest lubati teada anda möödunud nädalal, kuid võidust kuulis ta esimesena Delfi toimetuse käest.

"Kantseleil oli plaan, et ülikool ostab ise kõik seadmed ja sisustuse ning korraldab n-ö hanke. Vaatamata sellele, et meie olime enda seadmete ja sisustusega majas tegevad ning ka külastajad olid tegevusega rahul. Järelikult on ülikoolil vaba raha," spekuleeris Leitham.

Neli erinevat suppi iga päev

Ülikooli kantsler Jonas selgitas, et Kehrwiederi senise kontseptsiooni asemel tuleb veidi teistsugune lahendus - toitustajal on nõue pakkuda iga päev nelja erinevat suppi. "Majas on niisiis supibuffee ja selle kõrval kohviku omal valikul kohvijoogid, saiakesed jm sortiment," ütles Jonas.

Kantsleri sõnul antakse remonditud ja seadmetega varustatud ruumid üle ning kohvik peab uksed avama märtsi, ideaalis juba kevadkuu esimese nädala jooksul. Jonas ei soovinud küll avaldada mitmeks aastaks uus leping sõlmitud sai, kuid ütles, et lühema aja peale.

Jätkata ei saa vaenujalal

Kehrwiederi kohvikute tegevjuht Leitham sõnas, et uut asja ei taheta alustada ja/või vana tegevust jätkata vaenujalal. "Olime üsna nördinud, kuidas see kõik pärast pikka koostööd välja kukkus," ütles mees. Ta sõnas, et neil on ikka olnud tahtmine ning valmisolek jätkamiseks.

"Kehrwieder, mille üks juhtmõte on panustada end ümbritsevasse ühiskonda, oli omandanud sotsiaalse mõõtme, kui kaasasime puuetega ehk suuremate väljakutsetega inimesi tööle. Lootsime, et see oleks suurepärane võimalus tegemaks koostööd TLÜ sotsiaalteaduskonnaga. Vaatamata sellele, juhtkond otsustas teisiti. Seega, meie ei läinud vabatahtlikult ära," ütles Leitham.

Ülikooli kantsleri Peep Jonase sõnul ei käitutud Hiiekiviga norivalt. Tema sõnutsi tehti teadlik ja ainuõige otsus rahastada remonti, tootmispindu ja seadmeid ise. „Selle otsusega tagas ülikool sõltumatuse – juhul, kui rentnik lepingu ootamatult peaks üles ütlema, on ülikoolil võimalus tagada kohviku töö kasvõi juba päev pärast senise rentniku lahkumist,“ lausus Jonas. Ülikool peab investeeringut majanduslikult heaks otsuseks, sest loodetavasti hakatakse pärast kaht aastat teenima kasumit, mida siis kasutada ülikooli põhitegevuse paremaks korraldamiseks.

Kuidas hakkab välja nägema uus kohvik?

Kui Kehrwiederi paistis varemalt silma oma uus rahvusromantilise sisustusega, siis hetkel ei osanud kumbki osapool täpsustada, millisel kujul kohvik avatakse. Leitham sõnas, et kindlasti on tarvis ühiselt maha istuda ja seda arutada. "Me ei ole kunagi tahtnud olla söökla, restoran vms," ütles mees ja lisas, et oma olemuselt olgu Kehrwieder ikkagi kohvik, kuhu sisse astudes saab inimene aru, et ta on just Eesti ülikooli kohvikus.

Kantsler Peep Jonas ütles, et kohviku uue kontseptsiooni valimisse olid kaasatud kõik huvigrupid ning rentniku valimiseks moodustatud kuueliikmelisse komisjoni kuulusid nii üliõpilased kui ka ülikooli akadeemilised ja mitteakadeemilised töötajad. Nii peaks uus kohvik vastama kõigi eelistustele.