Eelarve koostamine pole kerge ning isegi, kui see on aeganõudvate arvutuste ning otsuste läbi tehtud, võivad ootamatud kulutused paika pandud plaani segi lüüa. Esimeseks veaks rahaplaneerimises aga ongi plaani puudumine.

Tundub üsna ilmselge, et pikemas perspektiivis on rahaasju keeruline tasakaalus hoida, kui puudub plaan nende korraldamiseks. Tihti aga ei mõisteta, et kuu aega ette mõelda pole piisav. Finantsnõustaja Mark O'Leary sõnab, et esimese asjana tuleks inimesel paika panna oma majanduslik positsioon.

"Enamik inimesi ei fikseeri paberil oma rahalisi seise, kuid kirjapanduna mõjuvad numbrid palju efektiivsemalt. On väga oluline oma majanduslik olukord selgesõnaliselt fikseerida," ütleb ta.

O'Leary sõnul on tänapäeval oma rahalisi seise keerulisem mõista, sest raha seisab n-ö nähtamatuna pangaarvetel, krediitkaartidel jms. Kui aga rahakotis on füüsilisel kujul paberraha 1000 või 100 eurot, on vahe kohe märgatav.

Samuti tuleb paika panna kõik jooksvad kulud.

Teise ning ühe suurima saatusliku veana kulutavad inimesed rohkem kui teenivad. Majandusanalüütik Chris Browne sõnab, et kõige lihtsam oleks paika panna, millele tõepoolest oleks vaja kulutada ning millele lihtsalt sooviks kulutada.

"Kui vajaduste asemel suunatakse rohkem raha teisejärgulise heaolu saavutamisele nagu lõbustused, hüved jms, tuleks rihma koomale tõmmata," ütleb Browne.

Kolmanda veana väldivad inimesed laenude tagasimakseid.

O'Leary sõnul on lihtsaim viis laenukoorma kergitamiseks prioriteetide paika panemine. Enda jaoks tuleb fikseerida eluasemelaenu, krediitkaardi jt suuremate väljaminekute intressid ning vaadata, milline neist on kõige kriitilisem.

Kõige lihtsama ning lollikindlama veana ei suuda paljud meist endiselt säästa. Raha kõrvale panemine on omamoodi oskus, millest kahjuks paljudel vajaka.

Kui pangahoiuste intressid on madalad ning ei kutsu hoiustama, on alati võimalus kõrvale panna vanal heal moel - hoiupõrsasse, klaaspurki, madratsi alla või kuhu iganes soovid.

Kuldreegel ütleb, et igal nädalal tuleks oma palganumbrist kõrvale panna kümme senti. Sel moel ei ole hoop rahakotile liiga ränk, kuid säästud siiski kasvavad.

Mida säästudega peale hakata, on aga samuti valikute küsimus ning üks osa rahaplaneerimisest, kus ringi kaks otsa kokku saavad ning kogu eelarve koostamine uuesti algab.