Valitsus otsustas Narvas peetud kabinetinõupidamisel vähendada põlevkiviga seotud tasusid, et toetada keerulises olukorras Eesti põlevkivitööstust. Meetmed jõustuvad hiljemalt 1. juuliks.

„Soovime võimaluste piires anda põlevkivisektorile keerulisteks aegadeks tuge nii, et inimesed ei kaotaks tööd ja sektor suudaks üle elada olukorra, mille on põhjustanud toodangu madalad maailmaturu hinnad,“ ütles rahandusminister Sven Sester.

Rahandusministri ettepanekul otsustas valitsuskabinet viia põlevkivi kaevandamisõiguse tasu tasemele 0,275 eurot tonni kohta ja põlevkivitööstust enim mõjutavad keskkonnatasud 2009. aasta tasemele. Praegu maksab tonni põlevkivi kaevandamine 1,58 eurot tonni. See tähendab, et valitsus kehtestas põlevkivifirmadele sisuliselt viis korda odavama tasu.

Omavalitsustes, kus põlevkivitööstusettevõte tegutseb, kaotatakse saastetasude suurendatud koefitsientide süsteem. Põlevkivi ressursitasu 0,275 eurot tonni kohta tähendab, et omavalitsused saavad ka edaspidi sama palju ressursitasu kui varem.

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal lisas, et järgmine samm pärast tasude langetamist peaks olema uue, maailmaturu hinnaga arvestava ressursitasude süsteemi väljatöötamine, et tulevikus suured hinnakõikumised ei seaks ohtu suurt osa põlevkivisektorit ja Ida-Virumaad.“

Põlevkivi ressursitasu langetamist kaalutakse vaid kuni tasemeni, millega tagatakse kaevandamisest mõjutatud kohalike omavalitsustele neile määratud põlevkivi ressursitasu osa. See on 0,275 eurot tonni kohta, mis tähendab, et omavalitsused saavad ka edaspidi tonni põlevkivi kohta sama palju ressursitasu kui varem.

Sester lisas, et põlevkivi ressursitasude ajutine langetamine toimub selle aasta esimesest juulist kuni 2018. aasta jaanuarini. Selle rahaline mõju sektorile on ligikaudu 40 miljonit eurot aastas. Alates 2018. aastast peaks rakenduma uus turuhinnast sõltuvate keskkonnatasude süsteem.

Põlevkiviga on otseselt seotud ligikaudu 7500 töökohta. Tööjõumakse ning ressursi- ja saastetasusid sai riik põlevkivisektorilt möödunud aastal ligikaudu 140 miljonit eurot.