2015. aastal läbiviidud uuring kinnitas, et maapähklivõitooted langetavad allergiate esinemise riski lausa 80 protsenti. Kõige värskemast uuringust selgub aga, et lisaks kõigele on võide allergiat tõrjuv mõju ka kauakestev. Kui beebile on esimese üheteistkümne elukuu jooksul maapähklivõid toidetud, ei pea edaspidises elus selle toime säilitamiseks võiet regulaarselt tarvitama.

The New England meditsiini ajakirja väljaandjad vaatlesid oma uuringus 550 last, keda peeti vastuvõtlikuks maapähklivõi allergia tekkimisele.

Uuringust selgus, et kui beebit harjutati esimese eluaasta jooksul maapähklivõitoodetega, võis laps viieaastaseks saades maapähklivõi oma igapäevasest menüüst kas või aastaks eemaldada, ilma, et tekkinud oleks allergilisi reaktsioone.

Uurimuse üks autoritest, professor Gideon Lack ütles, et teadustöö demonstreerib ilmekalt seda, kuidas inimesed elavad toitumishirmude maailmas ning erinevate toiduallergiate kartuses on endale loodud pseudoprobleeme. "Kardetakse ühe või teise allergia teket ning katsetatakse ebavajalike dieetidega. Selle tulemusena ei arene kasvaval organismil vastupanuvõime ja/või tolerants erinevate toitude osas", rääkis ta.

Katsealustel lastel esinesid esimesed maapähklivõi allergia tunnused ekseemi näol juba varem ja seetõttu õppis organism lööbega võitlema. Hilisemas eas nendel lastel allergia välja ei löönud. Organismi harjutamine maapähklivõitoodetega arendas ühtlasi resistentsust.

Ühendkuningriikides ja USA-s diagnoositakse igal aastal kokku ligi 20 000 beebil maapähklivõi allergia. Alates 1995. aastast kuni 2005. aastani tõusis allergikute arv hüppeliselt, kuid diagnoosimiseks vajalik metoodika ja tehnoloogia sealjuures ei arenenud. Teadlaste sõnul oli tegu pigem inimeste endi harjumuste muutustest tingitud maapähklivõi allergia epideemiaga.