Kümne ja poole miljoni elanikuga Tšehhi liitus Euroopa Liiduga samal aastal, kui Eesti ehk 2004. aastal. Ligi kümne liikmelisuse aasta jooksul on Tšehhi majandus kahekordistunud, samuti on tugevnenud kohalik valuuta ning ka töötuse määr on Euroopa Liidus üks madalamaid.

Statistikaameti andmeil oli 2015. aasta neljandas kvartalis Eesti keskmine brutokuupalk 1 105 eurot. Tšehhi Statistikaameti (CZSO) andmeil oli samal perioodil Tšehhi keskmine brutokuupalk 23 745 Tšehhi krooni ehk 878 eurot (17.03.16 seisuga).

Kuigi tšehhide keskmine palk jääb eestlaste omale alla, ei saaks just öelda, et nende ostukorv ilmtingimata odavam on. Erinevus võib muidugi tekkida ka selles, et võrdlusalusteks said tooted, mis on valdavas enamuses tuntud brändikaubad ning saadaval enamikes poodides üle Euroopa. Tšehhidel on aga ka palju omamärgi tooteid, mis importkaupadest kindlasti odavamad.

Enamik toidu- ja olmekaupasid on supermarketites aga siiski madalama hinnaga ja Eesti turistile võib Tšehhist jääda mulje kui üsna odavast riigist.

Ka väljas söömine on Tšehhi pealinnas Prahas pigem odav. Toeka hommikusöögi (cappucino, omlett, croissant moosiga) pigem kallimapoolses kohvik-restoranis saab kätte seitsme euroga. Sealjuures kohvi hind on ligi 50-60 Tšehhi krooni ehk 2€ piirimail.