Pisut üle poole piima mittetarbivatest inimestest ütles, et piim ei maitse neile.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja tellimusel valminud TNS EMORi uuring näitab, et laktoosivabad piimatooted on olulised 12% Eesti tarbijatest, kellest omakorda natuke üle poole kinnitavad, et laktoos on neile vastunäidustatud.

„Uuringu tulemusi üldistades selgus, et eestimaalased peavad piima ja piimatooteid tervisele kasulikuks toiduaineks, kuid vähesel määral leidub neidki, kes piima ei tarbi. Osad inimesed on allergilised piimas sisalduvate valkude suhtes, osadel esineb piimasuhkru ehk laktoosi talumatust ja osadele piim lihtsalt ei maitse. Toitumisteadlased kinnitavad, et laktoositalumatuse diagnoosiga inimestest enamik siiski taluvad laktoosi koguses, mis saadakse umbes poolest klaasist piimast päevas. Piimatoodetes, eriti hapendatud piimatoodetes, on laktoosi vähem kui tavalises piimas ning kõvades juustudes ei ole seda praktiliselt üldse,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Kui laktoosivabasid piimatooteid peab oluliseks pisut üle kümnendiku vastanutest, siis 80% eestimaalastest neid oluliseks ei pea ja 8% ei osanud oma hinnangut anda. Uuringus osalenud eestimaalastest 6% kinnitab, et laktoos on neile isiklikult vastunäidustatud ja 5% usub, et laktoos on üldiselt tervisele kahjulik. Laktoosivabad tooted on olulisemad vanematele inimestele - 22% tarbijatest vanuses 65-74 eluaastat peab neid oluliseks.

Ühtlasi andis uuring vastuse, et 47% eestimaalastest eelistab kõrgema rasvasisaldusega tooteid ja 25% tarbijatest madalama rasvasisaldusega tooteid. Rasvasisaldusele ei pööra tähelepanu 27% piimatoodete tarbijatest.