Turismisektor oli Türgi aeglustuva majanduskasvu taustal veel üsna hiljuti üks vähene positiivseid numbreid näitav valdkond, kirjutas Wall Street Journal.

Türgi hotellide reserveeringud on tänavuseks suveks võrreldes mullusega kahanenud 40 protsenti ning hotellide täituvus on vähenenud juba kohati ligi poole võrra. Lisaks on müüki pandud sadu hotelle, väiksemaid öömaju ning isegi terveid kuurorte.

Ja paraku pole kuskilt olukorrale leevendust näha. Möödunud laupäeval toimunud järjekordses terroriaktis sai ISIS-e korraldatud rünnakus Istanbuli kesklinnas surma neli välismaalast.

„Me ei osanud sellist olukorda isegi oma õudusunenägudes ette näha,“ ütles Antalyas turismiäri ajav Bora Adali, kes üritab oma kolmetärni kuurortist parasjagu lahti saada. „Me oleme silmitsi suure kriisiga, mille täielikud mõõtmed pole veel päris selgeks saanud,“ lisas ta.

Türgi turismivaldkond on möödunud kümnendi algusest saadik näidanud väga tublit kasvu, kuid eelmise aasta lõpus hakkas olukord muutuma. Vahemikus 2001. aastast 2014. aastani kolmekordistus riigi turismisektori käive 34,3 miljardi dollari ehk umbes 30 miljardi euroni.

„Türgi atraktiivsus avatud ning suhteliselt turvalise keskkonnana on tänaseks kildudeks purunenud,“ nentis Ühendkuningriigis asuva konsultatsioonifirma Verisk Maplecroft Türgi analüütik Anthony Skinner. „Selleks, et saada turismisektor taas jalule, on vaja kindlasti rohkemat kui lihtsalt mingisugust (sõnadeks jäävat – toim) tegevusplaani,“ lisas ta.

Turism moodustab Türgi SKT-st umbes 4 protsenti ning valdkonnas töötab üle miljoni inimese ehk umbes 7 protsenti riigi tööealisest elanikkonnast.

Jaga
Kommentaarid