Valitsuse muutmise kõneluste venimine ohustab grivnat, ütles Valerija Gontareva. Grivna on tänavu nõrgenenud USA dollari vastu 9%.

Poliitikud peavad jätkama tegevust Ukrainale IMFist 17,5 miljardi dollarilise abi saamiseks. Enne seda ei saa baasintressimäära kärpida ning kapitali liikumise piiranguid lõdvemaks lasta, ütles ta. Ennetähtaegsed valimised võivad tuua kaasa Ukrainale veel poole aasta kaotuse.

„Me oleme juba kaotanud kuus kuud – me ei saanud finantseerimist ja reforme me ei teinud,“ ütles ta. „Praeguses majandusele kriitilises olukorras ei ole veel kuue kuu kaotamine aktsepteeritav.“

Peatunud reformid tõid kaasa pingestunud suhted peaminister Arseni Jašenjuki ja president Petro Porošenko vahel ning mitme võtmetähtsusega ametniku lahkumise. Päästepaketi rahaeraldused on peatatud kuni valitsuse olukord laheneb. IMF hoiatas, et abiprogrammi pakkumisest võidakse loobuda, kui ei ole edumärke korruptsiooniga võitlemises.

Ukrainas on baasintressimäär 22%. Inflatsioon aeglustus veebruaris 32,7 protsendile.

Grivna tugevnes märtsi algul spekulatsioonide peale, et rahandusminister Natalie Jaresko moodustab tehnokraatidest valitsuse. Seejärel on valuuta tugevnemine taltunud uue valitsuse koosseisu osas teadmatuse tõttu. Gontareva ütles, et keskpangale sobib mistahes toimiv valitsus – ka peaminister Jaresko oma.

Keskpanga reservid ulatusid 13,5 miljardi dollarini. Plaanitud 5 miljardit dollarit IMFi abi ei ole laekunud poliitilise olukorra tõttu.