“Maardu mõisa ostmise vastu tunti huvi, aga tundus, et 2 miljoni tase polnud õige tehinguni jõudmiseks. Oleme jätkuvalt huvitatud Maardu mõisa müügist, sest keskpank kasutab seda kompleksi harva ja seetõttu ei sobi mõis kokku tõhusa organisatsiooni põhimõttega,” ütles Eesti Panga president Ardo Hansson pressiteenistuse vahendusel.

Eesti Pank pani Maardu mõisa müüki 2015. aasta veebruaris. Varem takistas müüki see, et mõis asus reformimata riigimaal. Tegu oli vallasasjaga, mida polnudki võimalik müüa. Eesti Pank alustas kinnistamisprotsessi 2013. aastal sügisel ning lõpule jõudis see 2015. aasta jaanuaris. Keskpank rääkis Maardu mõisast ka rahandusministeeriumi ja Riigi Kinnisvara AS-ga, kuid selgus, et riik pole mõisa ostmisest huvitatud.

Eesti Pank ostis Maardu mõisakompleksi 1993. aastal ja renoveeris selle põhjalikult järgnevatel aastatel.

2013. aasta sügisel müüs Eesti Pank Kuressaares asuva kahe hoonega kinnistu 550 000 euro eest Arensburg OÜ-le, kes peab endise keskpanga kinnistu lähedal Arensburgi hotelli. Eraomanik suutis kompleksi panna edukalt tööle ja tänu sellele luua töökohti Saaremaale.

Pärast Maardu mõisa müüki jääb keskpanga omandisse ainult Estonia puiestee hoonetekompleks Tallinnas.

Maardu mõisa müügi nõustaja leidmiseks küsis Eesti Pank pakkumised neljalt kinnisvarabüroolt, kelle seast valis keskpank välja Colliers International Advisorsi.