On olukordi, kus tasub kaaluda ka kiirlaenu võtmist. Erinevad jutud kiirlaenu ohtudest on tekkinud peamiselt kahel põhjusel. Esiteks on suure osa kiirlaenu tingimuste kohta liikvel müüdid, millel tegelikkusega üsna vähe pistmist. Teiseks meeldib inimestele lugeda ja vaadata dramaatilisi lugusid — rohkem pisaraid tähendab rohkem lugejaid, kuulajaid ja vaatajaid, mis omakorda tähendab paremaid reitinguid.

Kust laenata?

Esmalt on oluline endale selgeks teha, mis otstarbel on laenu vaja. Kas soovite osta kodu, teha juba olemasolevas kodus remonti, parandada autot või on tegu hoopis pigem väiksemapoolse, kuid siiski ootamatu väljaminekuga nagu hambaravi, uus treeningvarustus lapsele või mõni muu sarnane probleem. Kui tegu on väiksema väljaminekuga ning asjaga on kiire tasub oma pilk pöörata väikelaenude poole. Selles vallas on Eestis valik päris lai- alates pankade poolt pakutavatest ning lõpetades erinevate eralaenukontoritega.

Kuidas valida soodsaim pakkumine?

Laenu võttes tuleb jälgida mitte ainult intressi, märksa olulisem on jälgida krediidi kulukuse määra. Krediidi kulukuse määra arvutatakse Euroopa Liidus paika pandud ja Eestis rahandusministri määrusega kehtestatud valemi alusel. Selles arvestatakse laenuks võetud raha summat, intressi protsenti, tagasimaksmise aega, lepingu vormistamise tasu ning teisi lepinguga kaasnevaid kulusid. Allpool olevas tabelis on ka näha kui erinev on laenupakkujate kogukulu laenule.

Siin on näha kui erinevad on laenu kulud kokku erinevate pakkujate puhul

Ava foto ja vaata erinevate pakkujate laenukulu

Selgub, et laenu võtmise tingimused on vaid pool tõde ja kuigi laenu võttes eeldavad mõlemad pooled, et laenu tagasimaksmine toimub kokkulepitud graafiku alusel, on siiski olukordi, kus mingil põhjusel pole see võimalik. Seetõttu ongi oluline jälgida ka erinevaid lisakulusid, mida võidakse laenuvõtjalt nõuda pärast lepingu sõlmimist.

Kas laen tasub ennast ära?

Kui teil on vaja laenu kiirelt ning teate, et suudate seda korrektselt tagasi maksta, kas siis ühekordse maksena või kokkuleitud graafiku alusel, siis saate enda jaoks ka välja arvestada kas laen tasub võtmist. Tihti pakutakse laenu lühikeseks perioodiks 0% intressiga, ehk siis kui teil on vaja näiteks 300 eurot kuuks ajaks, siis on enam kui tõenäoline, et leiate alati pakkumise, kus te maksate tagasi ka täpselt 300 eurot ning ei lisandu mingeid intresse või lepingukulusid. Kuidas selliseid pakkumisi leida? Mõistlik on kasutada selleks mõnda veebikeskkonda, kus on juba erinevad laenupakkujad võrdlevasse tabelisse sisestatud ning teie peate vaid endale sobiva valima. Näiteks laenud247.com lehel saate te ka koheselt laenutaotluse esitada enda jaoks sobivaimale laenupakkujale ning samas saate võtta sealt ka võrdlevaid laenupakkumisi.

Kas tasub siiski hetkel laenu võtta?

Kui te olete enda jaoks laenuvajaduse läbi mõelnud, võrrelnud erinevaid pakkumisi ning teinud ratsionaalse otsuse siis olete teinud kõik, et laenata turvaliselt ning laenuotsus on põhjendatud. Ning kui lisaks arvestada, et tarbimis- ja kiirlaenu on võimalik saada hetkel internetist paari tunniga aga pangas võib kuluda selleks mitmeid päevi, siis tasub kaaluda kiirlaenu teenust. Kui tasute laenu õigeaegselt on lisanduvad kulud minimaalsed ning olenevalt summast ning tagasimakse perioodist pole haruldane olukord kus teie jaoks ei lisandugi laenusummale muid kulusid. Oluline on, et kõik oleks läbimõeldud ja kaalutletud.

Artikli koostamisel on lähtutud laenud247.com lehel olevatest andmetest.

Jaga
Kommentaarid