Jennifer Nimmerfeldt on 16-aastane Eesti neiu, kes elab ja käib koolis Soomes. Tal on oma Youtube'i kanal, kus räägib veganlusest, jagab veganretsepte ning muljetab ka oma teistest tegemistest. Tema video-blogil on praeguse seisuga Youtubes juba 5996 tellijat.

Silma aga paistab ta justnimelt veganluseteemaliste, tihti vastuolulisi arvamusi tekitavate sõnavõttudega. Nüüd on noor tarmukas neiu jaganud oma seisukohti ka kanamunade söömise ja lihavõtete toidulaua traditsioonide koha laiemalt.

Nimmerfeldt alustab video hoiatusega, et teema illustreerimiseks on ta kasutanud videolõike, mis nõrganärvilistele ei pruugi sobida, aga leiab, et see on probleemi teadvutamiseks vältimatu.

Ta selgitab, miks jätab munadepühal kanamunad söömata - seda ka juhul, kui tegu oleks tema naabritädi Maali vabalt elava kana õuele jäetud munadega. Nimmerfeldt leiab, et ka too naabritädi Maali peab oma kanu seal eesmärgiga neilt midagi saada ("ära võtta"), kuid neiu mõistab selle hukka, sest näeb kõiki loomi indiviididena, keda ei tohiks oma kasu eesmärgil "ära kasutada".

Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu aga soovitab iga päev süüa kaks muna, sest need sisaldavad inimese elutegevuseks vajalikke vitamiine.

Merisalu soovitab julgelt süüa kanamune ning pühade puhul värvida mune ainult naturaalsete värvidega – näiteks sibulakoore, peedimahla, riisi ja kaselehtedega, mustikamahla ning lõngajuppidega.

„Kanamuna on pikka aega peetud kolesteroolirikkaks ning üsna ebatervislikuks toiduks, kuid viimastel aastatel on tõestatud, et munas on nii küllastumata kui küllastatud rasvhapped tasakaalus ja muna söömine ei avalda olulist mõju vere kolesteroolitasemele,“ rääkis Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu. „Kanamuna sisaldab inimese elutegevuseks vajalikke vitamiine – A-, D-, E-, H- ja kõiki B-rühma vitamiine. Vitamiinide hulk munas sõltub peamiselt kanade toidust ja munejate vanusest.“

Toitumisnõustaja kinnitusel võiks süüa iga päev kaks mitte väga kõvaks keedetud muna – keetmise aeg võiks jääda 5-7 minuti vahele. „Muna on inimese organismi jaoks üsna kergesti omastatav toiduaine. Kuigi munade bioväärtus on kõrge, ei ole munas palju kaloreid. Seega sobivad munad ideaalseks toiduks neile, kellel on kaalulangetamise soov. Keskmise suurusega kanamuna sisaldab 7.5 g valku, 6 g rasvu, 0.6 g süsivesikuid. Lisaks sisaldavad munad trüptofaani, mis aitab inimese kehas toota serotoniini ehk „õnnehormooni“.“

Vaata videost lähemalt, kuidas noor vegan oma seisukohti põhjendab: