Olles laenanud juveelitööstusele umbes 2 miljardit dollarit nõuab pank nüüd teemandilihvijatelt maksekindlustust või 100% tagatist.

Põhjuseks toodi pankade karmim vastavuskontroll ja kõrgemad regulatoorsed kapitalikulud. Me peame katma oma kapitalikulud ja hinnastama laenud turule kohaselt, teatas pank.

Kuigi teemantide tagatisel laenud moodustavad vaid 1% panga 261 miljardi dollarilisest laenuportfellist, ei pääse see tööstusharu uue pangajuhi Bill Wintersi tähelepanu alt.

Enam ei aktsepteerita teemanditööstuse kundedelt tagatisena müügiarveid.

Pank on vähendanud tooraineriske 28% võrra 40 miljardile dollarile. Lisaks on vähendatud nafta ja maagaasiriske 26% võrra 10 miljardile dollarile.

ABN Amro kõrval on Standard Chartered üks suurimaid laenuandjaid teemandivahendajatele. Selles äris domineerivad Mumbais ja Antwerpenis tegutsevad pereärid. Sellised ärid on väga sõltuvad laenudest, et osta poleerimata kive kaevandajatelt nagu De Beers.

Väiksemad poleerijad on hädas kuna nad võtsid liiga palju võlga ja kannatavad teemantide hinnalanguse tõttu.

Nüüd ähvardab sektori ettevõtteid krediidikitsikus, kuna pangad vähendavad riske. Antwerp Diamond Bank, mis parimatel aegadel andis 10% sektori laenudest otsustati Belgia omaniku poolt likvideerida.

Mullu muutusid teemandid 18% odavamaks. Konsultatsioonifirma Bain & Co. prognoosis, et kivide töötlejad ei teeninud läinud aastal kasumit. 2013. aastal oli sektoris kasumlikkus kuni 4%. Tõenäoliselt on tänavu teemantide vahemeeste võlad kokku 13 miljardit dollarit.