Ärileht uuris Smart Poweri tiimilt, kuhu on nad jõudnud juhtmevaba elektromagnetilise ukseluku arendamisega ning kus näevad end tulevikus.

Kuhu olete jõudnud toote arendamise-ja lansseerimisega tänaseks päevaks?

Hetkel on tootest valminud kolmas prototüüp, mis tõestab idee toimimist. Elektromagnetiline lukusüsteem on paigaldatud väikesele mobiilsele uksele, mille avamist võib proovida igaüks. Näiteks oli 2015 aasta Robotexil väljas stend, kus kolme päeva jooksul proovis ust avada üle kahesaja inimese, ent kõik katsed ebaõnnestusid ja uks jäi suletuks. Tooteni jõudmiseks on vaja veel optimeerida luku konstruktsiooni ning katsetada seadme prototüüpi pikema aja vältel reaalsetes oludes.

Mis on seni teie meeskonna kõige silmapaistvam saavutus?

Seoses lukuprojektiga on kindlasti väärt märkimist edusammud Ajujahi konkursil. Ajujahis osaleb vähe ideid, mis jõuavad reaalse seadmeni ning paljud meeskonnad on väljas mõne nutiseadme rakendusega. Raske on konkureerida tarkvaraliste lahendustega, millega on oluliselt kiirem ja lihtsam jõuda tarbijani.

Mis on olnud kõige suuremad tagasilöögid ideede teostamisel?

Suurimaks takistuseks on meie jaoks olnud idee turundus ja müük, kuna meeskonnas ei ole ühtegi müügispetsilisti. Meeskond koosneb antud hetkel TTÜ kogenud mehatroonika ja energeetika spetsialistidest. Kõik tehnilised probleemid on saanud kiire lahenduse, kuid turunduse pool on jäänud toppama.

Mis on olnud teie meeskonna jaoks suurim õppetund?

Oleme õppinud, et äris on määravateks faktoriteks: õige ajastus ja meeskond. Hea äriidee on nende kahe olemasolul paratamatu kaasnähtus.

Kus ja millisena näete oma ettevõtet aasta pärast?

Aasta pärast loodame tulla esimese tootega Eesti turule. Pikemas perspektiivis näeme põhiturgu siiski USA-s, kus elektromagnetukselukud on väga populaarsed, kuid juhtmevabad lahendused hetkel puuduvad.

7. Kui peaksite valima Ajujahi TOP30 seast ühe lemmiku, kes see võiks olla ja miks?

Meile meeldis ChimneyGuard, sest nende praktiline ja teostatav idee muudaks maailma turvalisemaks ja paremaks paigaks.