LHV eilse maikuuse börsile tuleku uudise valguses kerkis taas üles riigiettevõtete osalise erastamise küsimus, mis aitaks börsile elu sisse puhuda ning kapitaliturgu tõeliselt elavdada.

Kuigi riigifirmade osaluste börsile viimisest on räägitud aastaid, ei ole seni tulemusi olnud. Majandusminister Kristen Michal tõdes mullu kevadel, et osa riigiettevõtteid on müüki panemiseks valmis, tuues näiteks AS Eesti Teed ja EVR Cargo. Millises seisus ettevõtete osalise erastamisega ollakse?

Sester märkis sellele küsimusele vastuseks, et nagu iga omanik, soovib ka riik äriühingutest teenida stabiilset ja korralikku omanikutulu. Praegu peavad mitmed riigi portfelli kuuluvad äriühingud toime tulema harjumuspärasest keerulisema konjunktuuriga.

Madalad energiahinnad ning sadamaid ja raudteed läbivate kaubamahtude vähenemine sunnivad otsima efektiivsust. Teisiti kui erasektori parimat praktikat üle võttes, me seda ei saavuta.

Detsembris lõpetas töö väga headest asjatundjatest koosnenud töörühm, mis tegid riigi osaluspoliitika muutmiseks konkreetsed ettepanekud (sh nõukogude depolitiseerimine, valitsemisüksuse loomine). „Usun, et lähiajal jōuab teema ka valitsuse kabinetiistungil arutamisele,“ lausus Sester, lisades, et riigi äriühingutel on potentsiaal panustada Eesti majanduskasvu tänasest rohkem.

Riigifirmadesse erakapitali kaasamine on samuti üks viis, kuidas seda eesmärki võiks saavutada. „Parempoolse poliitikuna toetan seda mitmel põhjusel, mh ka seetõttu, et Eesti inimestel ja ka pensionifondidel oleks rohkem võimalusi Eesti majandusse investeerida. Samas on selge, et selleks on tarvis vähemalt valitsusliitu kuuluvate erakondade kokkulepet,“ lausus ta.