Kodumasinaid ostes soovitab Experti tehnikakaupluste turundusjuht Joonas Kulli valida kõrgemasse energiaklassi kuuluvat tehnikat, kuid ennekõike soovitab hinnata, kui suurt kasutust tehnika leiab ning milliseid funktsioone võiks reaalselt vaja minna. Näiteks energiasäästliku külmkapiga, mis on enamasti ainuke kodutehnika, mida igapäevaselt välja ei lülitata, võib aastas kokku hoida märkimisväärse summa.

Energiaklassid on külmikutele märgitud vastavalt Euroopa Liidu nõuetele, seega on voolutarbimist küllaltki lihtne võrrelda. Energiatähised A-st G-ni tähistavad energiaefektiivsust, A-klass sealjuures tähistab kõige energiasäästlikumat masinat. Kuna toodetakse üha säästlikumaid kodumasinaid, võeti kasutusele ka A+, A++ ja A+++ energiatähised.

Sama energiaklassiga, kuid erinevas mõõdus külmikud tarbivad voolu erinevas mahus.
Joonas Kulli, Experti tehnikakaupade turundusjuht
"Kuigi näiteks külmikute puhul on raske leida masinat, mille energiaklass on alla A, tasub eelkõige silmas pidada, et sama energiaklassiga, kuid erinevas mõõdus külmikud tarbivad voolu erinevas mahus," selgitas Kulli ning täpsustas, et voolutarbimist mõjutab nii sügavkülmiku suurus kui ka näiteks jäämasina olemasolu.

Küll aga tasub spetsialisti sõnul silmas pidada, et praeguse elektrihinna juures on kohati põhjendamatu osta A+++ külmkapp, kui see maksab A+ klassiga külmkapist näiteks 300 euro võrra rohkem. "Tasuvusaeg ainuüksi selle erinevuse pealt kujuneb tõenäoliselt pikemaks kui külmiku prognoositud eluiga," tõi ta esile.

Kokkuhoiust rääkides märkis Kulli, et 10 aastat vana külmkapp, mis on mudelina juba vananenud ning tihti tingituna isolatsiooni halvenemisest ka vajaliku temperatuuri hoidmiseks rohkem töötama peab, võib kulutada aastas mitusada protsenti rohkem elektrienergiat kui uus samaväärne. "Kuigi see ei ole põhjus uue külmkapi ostmiseks, tasub seda arvesse võtta, kui vana külmkapp enam ei tööta ja on vaja võtta vastu otsus, kas hakata seda remontima või osta uus. Pikemas plaanis on kindlasti säästlikum uus osta, kui et maksta varuosade eest ja remondimehele," nentis ta.

Mida külmiku ostmisel ja kasutamisel tähele panna?
  • Külmkapi suurus vali vastavalt vajadustele - liiga tühi või liiga täis külmik tarbib rohkem voolu.
  • Elektrikulu on kõige optimaalsem, kui külmiku temperatuur on seatud +5 ja jääkambri temperatuur -18 kraadile.
  • Sulatage külmik ja õhutage seda vähemalt kord aastas, et vältida jääkihi teket. Külmkapi pesemine ja tihendite hooldamine pikendab külmiku eluiga.
  • Külmikut ei tasu paigaldada soojustamata kohta, sest alla +15 kraadi juures tarbib külmik rohkem voolu.
  • Jälgige paigaldusjuhendit - külmik ei tohi olla kaetud üleliigsega ning asuda küttekehade kõrval.
  • Sooja toidu külmkappi panemist tasub vältida, sest see tõstab temperatuuri ning seepärast peab külmiku kompressor temperatuuri alandamiseks tööle hakkama.

Allikas: Expert, Elektrum