Mossack Fonseca õigusbüroost lekitatud dokumentide põhjal võib öelda, et maksuparadiisides oli tähtis roll Putiniga lähedalt seotud isikutel ja Vene oligarhidel.

"Dokumentidest puudutab kõige olulisem osa Vladimir Putinit," ütles ajalehe Süddeutsche Zeitung uurimisrühma juht Bastian Obermayer. Just tema oli isik, kellega Mossack Fonseca lekitajad kõige esimesena kontakteerusid.

Lekitatud dokumentide seast leiab korduvalt Sergei Roldugini nime. Tegu on kuulsa dirigendi ja muusikuga, keda seob sõprus Putiniga juba noorusaegadest alates. Roldulginit peetakse Venemaa presidendile väga lähedaseks isikuks.

Tšellist Sergei Roldugin on mitme maksuparadiisis registreeritud firma omanik ning tema firmade kontodele on laekunud teistelt firmadelt kümneid miljoneid dollareid. Roldugini firmadel on märkimisväärne mõju näiteks Venemaa meediaettevõtetele, asi on vormistatud riiulifirma International Media Overseas kaudu. Pangadokumentide põhjal on firma 2014. aasta kasum umbes 10 miljonit dollarit.

Tegu oli keeruka süsteemiga, mis on tüüpiline maksuparadiisis registreeritud off-shore firmade puhul. Süsteem toimib selliselt, et raha ja võim koondatakse Putini lähikonda kuuluvate isikute võrgustikku.

"Putinit puudutav materjal on täis dünamiiti," ütles ajalehe Guardian uuriv ajakirjanik Luke Harding. "Nüüd näeme mustrit, mille järgi on Putini lemmikpangas, Peterburi Bank Rossijas, tegutsenud isikute grupp suunanud kahe aasta vältel maksuparadiisidesse enam kui miljard dollarit."

Mõjuka panga omanike seas on ka Putini lapsepõlvesõber, tšellist Roldugin.

Võrgustiku tuumaks ongi sama Peterburi pank, sest paljud Roldugini firmad on asutatud selle panga kaudu. Võrgustiku juured ulatuvad aga kaugesse minevikku. "On olemas grupp miljardäre, kes tunnevad Putinit juba 1990ndatest alates. Neil oli pangakonto, mida nad omavahel jagasid," rääkis harding.

Võrgustik valitseb suurt osa strateegiliselt tähtsatest tööstussektoritest, nagu näiteks raudteed ja naftamaardlad. Presidendiga on nad väga lähedased. "Putini lähikond kuulub kogu planeedi rikkaimate inimeste sekka," tõdes Harding.

Putini võrgustiku vanimad liikmed on vennad Boris ja Arkadi Rotenberg. Putiniga said nad tuttavaks juba 1960ndatel aastatel, kui nad tegelesid ühiselt võitluskunstidega. Aastatepikku arenes sõprus ühiseks äriks. Mõlema Rotenbergi nime leiab Mossack Fonsecast lekkinud dokumentides.

Samuti leiab dokumentides Vene-Soome ärimehe Gennadi Timtšenko nime. Timtšenko on üks Vene oligarhidest, kes on tihedalt seotud Soomega. Nimelt on ta Helsingi Hartwall Areena ja Jokerite hokimeeskonna omanik.