Mis on Mossack Fonseca?
See on Panamas asuv advokaadibüroo, mille teenuste hulka kuuluvad firmade asutamine maksuvabades piirkondades. Firmasid hallatakse aastase tasu baasil. Firma pakub ka varahaldusteenust.

Kus see firma asub?
Firma peakontor on Panamas, kuid tegutseb üle maailmas. Firma kodulehe andmetel töötab neil 600 inimest 42 riigis. Mossack Fonseca tegutseb sellistes maksuparadiisides nagu Šveits, Küpros, Briti Neitsisaared, Guernsey, Jersey ja Mani saar.

Kui suure ettevõttega on tegemist
Mossack Fonseca on maailma neljas suurem offshore teenuste pakkuja. Asutanud enam kui 300 000 ettevõtet. Neil on tihedad seosed Suurbritanniaga. Enam kui pooled ettevõtetest on registreeritud Briti maksuparadiisides, samuti Suurbritannias endas.

Kui palju andmeid lekkis?
Palju. Leke on on üks ajaloo suurimaid- ületades 2010. aasta WikiLeaksi ning 2013. aastal Edward Snowdeni ajakirjanikele edastatud luuredokumendid.
Kokku on lekkinud 11,5 miljonit dokumenti ja 2,6 terabaiti infot Mossack Fonseca sisemisest andmebaasist.

Kas kõik offshore teenuseid kasutavad inimesed petavad?
Ei. Offshore’i kasutamine on seaduslik. Venemaa ja Ukraina ärimehed kannavad oma vara maksuvabadesse firmadesse, et kaitsta seda kuritegelike rünnakute eest ning rangetest valuutapiirangutest mööda hiilimiseks. Teised kasutavad offshore’i pärandiküsimusteks ning vara planeerimiseks.

Mida Mossack Fonseca ise lekke kohta ütleb?
Ettevõte ei kommenteeri konkreetseid süüdistusi, viidates kliendisaladusele. Kuid ta kaitseb oma tegevust. Mossack Fonseca kinnitab, et nende tegevus on vastavuses rahapesu vastaste seadustega ning ettevõte hindab pidevalt kõiki oma kliente. Ettevõte kinnitab, et neil on kahju, kui nende teenuseid vääriti kasutatakse ja sellist tegutsemist püütakseaktiivselt ära hoida. Firma kinnitab, et neid ei saa süüdistada vahendajate, sealhulgas pankade, advokaadibüroode ja raamatupidajate vigade eest.