Ajakirjanikud viitasid 2003. aastal alustatud kriminaaljuurdluse materjalidele. Ukraina president oli siis Leonid Kutšma ja Porošenko oli opositsioonis, vahendab UNIAN.

Õiguskaitseorganid tegid eeluurimise käigus kindlaks, et offshore-firma Agroprodimpex, mis tekkis Porošenko äristruktuuri 2001. aastal ja on seal tänaseni, „on osalenud kuritegelikes skeemides mitmete Ukrainas registreeritud ja paiknevate ettevõtete maksude maksmise minimeerimiseks“.

Uurijad pöördusid Interpoli poole palvega kaasata juurdlusse teiste riikide õiguskaitseorganid. Juurdluses figureerib vähemalt viis offshore-firmat, mis kuulusid erineval ajal Ukrprominvesti gruppi.

Jutt käib Agroprodimpex Corp-ist, mis oli registreeritud USA Delaware’i osariigi offshore-tsoonis, Agroprodimpex Cyprus Limitedist (Küpros), Willenhall Trading Limitedist ja Fairdrook Enterprises Limitedist (Mani saar) ning Ukrprovinvest Holding Limitedist (Panama).

2004. aastal kriminaaljuurdlus lõpetati ja kohtusse see edasi ei läinud.

Panama õigusfirma Mossack Fonseca infolekkest on teada, et Porošenko asutas kolm offshore-firmat oma kondiitrikontserni Roshen varade restruktureerimiseks. Porošenko finantsnõunikud teatasid selle peale, et Roshen on üle antud usaldusühingule ja Porošenkol ei ole nende varade haldamisega mingit pistmist.