„Finalistid on täiesti uus kvaliteet - maailmaturule vastavad palgad ning otsingufirmade abi andsid tulemuse. Oma avalduse esitasid paljud kõrgest klassist kandidaadid,“ säutsus minister Twitteris.

Abromaviciuse kinnitusel leidis majandusministeeriumi juurde moodustatud juhtide valiku komisjon suurepärase juhi turbo- ja hüdrogeneraatoreid ning erinevat kompleksset elektritranspordi seadmeid tootvale Electrotyazhmashile. Selleks on seni Saint-Gobaini regionaalset ettevõtet juhtiv 42-aastane prantslane Jean-Andre Barbosa.

Prantsuse ning Mehhiko kodakondsusega, ukrainlannaga abielus ning praegu Poolas elaval mehel on 17 aastane tööstusjuhi (sealhulgas oluline Ida-Euroopa ja SRÜ) kogemus. Ta on töötanud Poola suurima panga PKO juhina. Komisjoni valitud kandidaat esitatakse valitsusele kinnitamiseks.

Unian kirjutab, et Harkovis asuva Electrotyazhmashi endine juht vallandati mullu septembris alanud korruptsioonikahtlusega ettevõtte finantskontrolli tulemusena. Vaid ühe, enam kui miljoni dollari mahus tellimuse kontroll tuvastas, et osa makstud rahast viidi erakorterisse registreeritud riiulifirma kaudu ettevõttest välja.

Samuti valis komisjon kandidaadi Ukraina Raudtee juhi kohale. Selleks on Poola raudtee PKP Cargo endine juht, ajakirjanduses rokkar-juhiks tituleeritud Wojciech Balczun. „Wojciech on noor, kuid olnud rea Poola kõige suuremate ettevõtete superedukas juht,“ vahendab Abromaviciuse sõnu Ukraina portaal Segodnya.

Balczun tõi PKP Cargo 100 miljoni zloti suurusest kahjumist 500 miljoni zloti suurusesse kasumisse, reformis ettevõtte, korraldas selle avaliku aktsiaemissiooni (IPO) ja lahkus. Viimased neli aastat on ta juhtinud Poola lennufirma LOT nõukogu.

Rokkariks ei tituleerita meest niisama - nimelt on ta populaarse rokk-grupi Chemia liider.