Väärpaberituru regulaatorid, meediatsensorid ja teised ametnikud on hakanud hoiatama neid kommenteerijaid, kelle vaated ei kattu valitsuse optimistlike pressiteadetega.

Varem on Hiina võimud võtnud sihtmärgiks põhiliselt poliitilisi teisitimõtlejaid. Seni on majanduse ja äri kajastajad olnud suhteliselt vabad oma arvamustes.

Guotai Junan Securitise peaökonomist Lin Caiyi, kes on võtnud korduvalt sõna Hiina kasvava ettevõtete võla, eluasemete külluse ja Hiina odavama valuuta teemal, on saanud viimastel nädalatel juba teise hoiatuse.

Esimene hoiatus tuli väärtpaberituru regulaatorilt ja oli teise hoiatuse sarnane. Instrueeriti, et majanduse, iseäranis valuuta suhtes peaks ta vältima liiga pessimistlikke märkuseid.

„Mulle öeldi regulaatorite poolt, et ma ei soovitaks jüaani vastu positsioonide võtmist,“ ütles Lin. „Eks ma siis soovitasin vaid dollari ostmist.“

Finantsturgu stabiliseerida püüdnud regulaatorid süüdistavad, et maaklerfirmade aktsiaanalüütikud on muutunud analüüsides börsil noteeritud ettevõtete suhtes kriitilisteks. Vähemalt üks Hiina mõttekoja töötaja sai propagandaametnikult hoiatuse, et ta ei külvaks kahtlusi valitsuse plaanitava riigiettevõtete võla vähendamise programmi suhtes.

„Ökonomistide debatt on kriitilise tähtsusega kui Hiina soovib edukalt läbida keerukamaid majandusolusid,“ ütles USA mõttekoja Center for Strategic and International Studies asedirektor Scott Kennedy. „Kui partei ja valitsus soovivad kuulda ainult häid uudiseid, siis parem sulgegu kõrvad, kuna vastasel korral kaotavad sõnad väärtuse.“

Hiina president Xi Jinping külastas aasta algul riigi kolme suurt meediaorganisatsiooni Xinhuad, Peoples Daily’t ja Hiina kesktelevisiooni ja luges seal sõnu peale, et nad peavad toetama partei seisukohti, Hiinas tuleb rääkida häid lugusid ja suurendada Hiina mõju maailmas.

Hiina ajakirjanikud kaebasid, et nad on surve all, kuna mitte ainult ei tohi nad kajastada kriitilisi teemasid, kuid nad peavad suisa tootma positiivseid lugusid majandusest.

„Hiina reporterina võid sa tegeleda kõigega peale ajakirjanduse,“ ütles ühe Hiina riikliku väljaande vanemtoimetaja. Ta ütles, et üks tema kolleeg sunniti lahkuma, kuna reporteri agressiivne uurimine toodi välja mullusuvise börsikrahhi põhjusena.