Enam kui miljardi naela väärtuses Suurbritannia viskieksporti Euroopa Liitu võib olla ohus. Suurbritanniale võidakse kehtestada lahkumisel bürokraatlikud tõkked, teatas Suurbritannia keskkonna- toidu- ja maaeluministeerium.

Viski on suurim Suurbritannia toidu- ja joogipoolise ekspordiartikkel. Euroopa Liit on selle suurim eksporditurg, kuhu müüdi 37% viskist.
Ühendkuningriigis toodetud viskist 20% läheb Aasiasse, 15% Põhja-Ameerikasse, 12% Kesk- ja Lõuna-Ameerikasse, 7% Aafrikasse ja 9% mujale.

„Tööstusharul läheb Euroopa Liitu jäädes paremini, sest siis saame probleemideta lihtsalt ühisturule,“ teatas keskkonnaminister Elizabeth Truss. „Lahkumine jätab suurepärase Briti toiduaine- ja joogitööstuse pimedusse. Uue kaubanduslepingu kokkuleppimine võib kesta aastaid.“

Suurbritannia võib saada löögi lahkudes ka mujalt. Näiteks Lõuna-Aafrika Vabariigiga on EL sõlminud eelistingimustel kaubandusleppe. On ebaselge, kas Suurbritannia ise suudaks sarnase leppe sõlmida.

ITV televisioonis esmaspäeval avaldatud küsitluse kohaselt on 42% Suurbritannia EL jäämise poolt ja 40% soovivad lahkuda.