Kundas on tsementi toodetud 145 aastat, sellest viimased veerandsada aastat on seda teinud AS Kunda Nordic Tsement. Kui veel 1990. aastatel tervitasid Kundasse saabujaid tolmused teed ja puud, siis täna on tegu rohelise sadamalinnaga.

Kunda Nordic Tsemendi tegevjuht Meelis Einstein meenutab, et nõukogude ajal olid tootmises kõige tähtsamad tonnid, ükskõik kui palju toodeti, ikka jäi puudu. Täna on prioriteedid teised. “Selge see, et omanik ootab kasumit, aga mingil juhul ei tohi see tulla inimeste tervise arvelt ja loodust reostades. Me teeme omalt poolt kõik, et leida tasakaal inimeste vajaduste, elukeskkonna kvaliteedi ning ettevõtte kestlikkuse vahel,” ütleb ta.

Usaldusväärsus au sees

Einsteini sõnul juhindub tema juhitav ettevõte oma igapäevases töös kahest põhiväärtustest: hoida äritegevus aus ja läbipaistev ning olla usaldusväärne partner.

Seda, et tegu on usaldusväärse ettevõttega, kinnitab ka Krediidiinfo väljastatav Eduka Eesti Ettevõtte tunnistus, mis on ettevõttel juba aastaid. “See tiitel on meile tunnustus selle eest, et meie maksekäitumine on korrektne ning meie majandustulemused on saanud kõrge ja usaldusväärse AA reitingu,” ütleb Einstein. “Selle märgi abil saame näidata oma ettevõtte jätkusuutlikkust klientidele, koostööpartneritele ning oma töötajatele. Märk aitab meie töötajatel teadvustada seda, et võime tunda uhkust tehtu üle.”

Tegevjuht lisab, et ettevõtte hea maine tagamise võtmetegur on just usaldus ja Eduka Eesti Ettevõtte märgi eksponeerimine aitab kujundada klientide, koostööpartnerite ja töötajate positiivset suhtumist.

Ka siis, kui Kunda Nordic Tsement endale koostööpartnereid valib, hinnatakse Einsteini sõnul ettevõte pikemaajalist maksekäitumist. Kui ettevõttele on Krediidiinfo poolt antud hea reiting, jääb sellele pilk peale.

Muutuvad mahud ja keskkonnanõuded

Kunda Nordic Tsement tootis möödunud aastal ligi 400 000 tonni tsementi, samas suurusjärgus klinkrit ja 500 000 tonni killustikku. Ettevõttele kuuluva Kunda sadama kaubakäive oli 1,4 miljonit tonni. Tegevjuht ütleb, et tegu oli väljakutsete rohke aastaga, sest Vene turu kaotamise tõttu pidi tsemendi ja klinkri tootmist vähendama ja sellega seoses kulusid kärpima. Ettevõte sai tema kinnitusel aga kohanemisega hästi hakkama ja majandustulemused on isegi paremad kui eelarves oodati. “Killustiku ja sadma äris suuri muudatusi ei olnud. Nii, et kuigi käive ja kasum kukkusid eelneva aastaga võrreldes, võib tulemusega igati rahule jääda.”

Ka sel aastal ootab ettevõtet uute tingimustega kohanemine, sest 2017. aastast hakkavad tööstusheitmetele kehtima rangemad keskkonnanõuded. Et tootmist nendega kooskõlla viia ja tolmuheidet vähendada, ehitatakse kinni toormaterjalide ladu ja paigaldatakse teisele pöördahjule kottfilter. “Jätkame kindlasti ka ohutu töökoha arendamisega, õppides teiste õnnetustest, paneme sel aastal rohkem rõhku turvalisuse analüüsile,” lisab Einstein. “Püüame oma töötajate juures välja kujunenud ohutuskultuuri viia ka kõikide alltöövõtjateni.”

ASi Kunda Nordic Tsement suuromanik on rahvusvaheline kontsern HeidelbergCement Group, mis on üks maailma suuremaid ehitusmaterjalide tootjaid, veerand aktsiatest kuulub kontsernile CRH.

Jaga
Kommentaarid