Kütuseaktsiisi on tõstetud nii Eestis kui ka Lätis, kuid lõunanaabrite juures jääb see madalamaks. Näiteks tuhande liitri pliivababensiini aktsiis on Lätis 136 ja Eestis 465 eurot. Diiselkütuse puhul on aktsiisi tõttu tekkiv hinnavahe veelgi suurem, vahendasid ERRi uudisteportaal raadiouudiseid.

Ometi tundub, et aktsiisi erinevustest hoolimata bensiini ja diisli hind tanklais kahel pool piiri väga ei erinegi. Pisut tuleb Lätis küll vähem maksta, kuid on olnud ka päevi, mil bensiin Riias on Eestis müüdavast kallim.

Kuigi kütusefirmad hoiatasid, et sellised aktsiisi erinevused põhjustavad Läti-suunalise tankimisralli pole Eesti numbrimärkidega sõiduvahendeid Läti bensiinijaamades märgata.

Nii ei saa väita, et Eesti juhid tangivad just naabrite juures, kuid samas on Läti ajakirjanikud ülevaateid tehes arvutanud, et aktsiisi erinevustest lähtuvalt võiks kütus Lätis olla odavam kui praegu.

Kui eraklientidel pole mõtet üle piiri kütust ostmas käia, siis näiteks veofirmade esindajate väitel tehakse üha enam kütuse hulgioste Lätis.