Kui Sa kaalud, kas osta uus või kasutatud auto, siis tuleks kindlasti läbi mõelda, kas olulisem on hind või uue autoga kaasnev emotsioon ning kumb tuleb pikas perspektiivis majanduslikult mõistlikum. Toome välja mõned olulised asjad, millele tuleks tähelepanu pöörata.

Auto ostuhind
Salongist ostetud uus auto on enamasti kallim ja kättesaadav vähematele inimestele, samal ajal kasutatud autosid on võimalik leida igasuguses hinnaklassis, mis teeb nende ostu võimalikuks suuremale hulgale ostjatele. Autot ostes tuleks hinnata eelkõige oma rahalisi võimalusi ja nendest lähtuda.

Auto24.ee statistika põhjal oli eelmisel aastal portaalis müügiks pakutavate autode keskmine hind 7386 eurot ning kõige tüüpilisem ehk mediaanhind 4600 eurot. Tavaliselt algavad uute sõiduautode hinnad 10 000 €.

Varustus
Uue auto puhul saab klient endale valida ja kokku panna just sellise auto nagu ta ise soovib ja vajab. Tavaliselt on tehase poolt antud võimalus komplekteerida endale sobiva varustusega auto. Kasutatud auto puhul tuleb valik teha turul müügil olevate autode seast. Samal ajal kasutatud auto puhul on uue auto hinnaga võimalik soetada parema varustusega kõrgema klassi sõiduauto.

Auto remontimine
Uus auto vajab vähem remonti ja esimestel aastatel on salongist ostetud autodel tihti tehasegarantii, mis katab suure osa vajalike varuosade kuludest. Kasutatud auto seisukord ja remontimise vajadus sõltub tihti selle ajaloost — kuidas on autot hooldatud ja missugustes tingimustes sõidetud. Kui auto ei ole hästi hoitud, siis on suurem tõenäosus, et tuleb remontimisega seotud kulusid. Samas jääb ka võimalus, et kasutatud auto on väga hästi hoitud ja vajab vähe remonti.

Varuosad
Lisaks on oluline ka varuosade kättesaadavus ja vastupidavus. Uute autode varuosad võivad olla väga kallid — kasutatakse järjest keerukamaid lahendusi ning oma osa on ka autotootjate varuosade hinnapoliitikal. Uuemale autole on uusi juppe raskem esinduse poolse toeta leida. Vanematele autodele on samas taskukohaste hindadega varuosi piisavalt saadaval. Korralikke juppe on võimalik soetada ka romulatest.

Auto jääkväärtus
Uue auto tunne on kindlasti hea, aga tuleb kaaluda, kas see ületab Sinu jaoks teadmise, et auto hind langeb kõige rohkem esimese 12 kuu jooksul. Esimese aastaga võib auto 1/4 oma väärtusest kaotada. Vanemate autode puhul on hinna langus väiksem. Kuna uus auto ostetakse tavaliselt pikema perioodi peale, siis on laenuperioodi lõpus olevat reaalset auto jääkväärtust raskem hinnata.

Kui hetkel on käsil auto ost ja kaalud erinevate finantseerimise võimaluste vahel, siis üheks variandiks on Bigbanki autolaen. Loe lisaks SIIT!

Jaga
Kommentaarid