Maailma suurim naftaeksportöör on juba nõrgendanud OPECi traditsioonilist naftapakkumise reguleerimise rolli. Selle asemel on Saudi Araabia suurendanud musta kulla tootmist, et võtta kõrge kuluga tootjate (eriti USA kildanaftapuurijate) turuosa. Sellise tegevuse kõrvaltulemus on nafta hinna kukkumine.

Saudi Araabia kuninga mõjukas poeg asekroonprints Mohammed bin Salman tutvustas riigi majandusplaani visioon 2030. Sellest selgub, et kuningriik soovib vähendada sõltuvust naftatuludest, mis samas vähendab ka vajadust tegeleda nafta hinnaga. Kui toimub naftakompanii Aramco plaanitud erastamine, on Saudi Araabia ainus OPECi maa, kus ei omata täielikult kontrolli naftat eksportiva ettevõtte üle.

„Kõige olulisem on visioonidokumendis, et seal puudub OPECil mistahes roll,“ ütles Citigroupi Euroopa kütuseanalüüsi juht Seth Kleinman. „Muidugi on võimalik ka OPEC ilma Saudi Araabiata, kuid ega see väga OPECiga ei sarnane.“

„Meid ei huvita nafta hind,“ ütles 25. aprillil prints Mohammed. „On see 30 dollarit või 70 barrelist, meile vahet ei ole. Meil on oma naftaprogramm mis ei vaja kallist naftat.“

Kui prints viib oma ambitsioonid ellu, on tegemist maavärinaga. OPEC loodi 1960. aastal, et kooskõlastada suurte naftaeksportööride tegevust. Saudi Araabia on olnud kõige valjema häälega otsustaja.

Valitsus plaanib erastada 2018. aastaks 5% Aramco aktsiatest. Selle IPO valguses on pregused börsil olevad naftagigandid väikeettevõtted. Kui enne täitis Aramco Saudi Araabia valitsuse tahet, siis tulevikus saab Aramco tootmismahte muuta sedasi, nagu ise parimaks peab vastavalt ettevõtte nõukogu soovidele.

„Saudi poliitika strateegiline suunamuutus tähendab, et Saudi Araabia ei vaja enam OPECit, kuid naftakartell ei toimi ilma Saudi Araaabiata,“ ütles sõltumatu naftaanalüütik Anas al-Hajji.

„Prints püüab teha peaaegu võimatut,“ ütles aastatel 1980-2001 Kuveiti OPECis esindanud Abdulsamad al-Awadhi. „Prints tahab isoleerida Aramco tootmispoliitika valitsusest, kuigi 95% ettevõttest jääb ikka kuuluma valitsusele.“

Ettevõtte avamine investoritele võib kaasa tuua pinegid, ütles Barclaysi analüütik Miswin Mahesh. Aramco toomisvõimekus on 12 miljonit barrelit naftat ööpäevas ehk praegu kasutatavast 1,7 miljonit barrelit suurem.

„Kui sa oled investor, siis sa ei soovi näha niisama seisvat tootmisvõimsust, mis ei teeni raha,“ ütles Mahesh.

„OPECi surma on juba kaua kuulutatud, kuid paistab, et Saudi 2030 visioon on tegelik surmakuulutus,“ ütles Citigroupist Kleinman. „Kui toimub Saudi Aramco aktsiate avalik pakkumine, siis saavutab ta riigist suurema sõltumatuse ja siis ei ole enam OPECil reaalset võimu.“