Valitsus kutsub avalikkust üles mitte paanitsema, kuid kütusekriis näib olevat teisipäeval veelgi hullemaks läinud, vahendab The Local.

Defitsiidi on põhjustanud ametiühingu CGT äärmuslike liikmete naftarafineerimistehaste ja kütusehoidlate blokeerimine ning autojuhtide paaniline kütuse varuks ostmine.

Prantsuse avalikkuse hulgas on meeleolud kahetised: paljusid vihastavad pikad kütusejärjekorrad, kuid samas toetatakse ametiühingu võitlust tööjõureformide vastu.

Teisipäeval karmistas valitsus oma tooni ja asus blokaadide lõpetamiseks tegutsema.

Prantsusmaa lõunarannikul Fos-sur-Meris saadeti teisipäeva hommikul märulipolitsei kohaliku naftatöötlemistehase ja kütusehoidla blokaadi murdma.

Teatati kokkupõrgetest blokeerijate ja politseinike vahel. Politseinikke loobiti erinevate esemetega ja nad vastasid pisargaasiga.

Ametiühigujuhid nimetasid võimude jõu näitamist sõja kuulutamiseks.

CGT teatas teisipäeva hommikul vastuseks, et streigiliikumised toimuvad Prantsusmaa kõigis kaheksas naftatöötlemistehases.

Le Havre’i sadama naftaterminalis, mis käitleb 40 protsenti kogu Prantsusmaa naftaimpordist, hääletasid töölised ülekaalukalt streigi poolt.

Prantsusmaa peaminister Manuel Valls süüdistas esmaspäeval CGT-d väljapressimises ja nimetas blokaade õigustamatuteks.

Majandusminister Emmanuel Macron kutsus ametiühinguid lubama Prantsusmaal, kes töötab, Prantsusmaal, kes toodab, Prantsusmaal, kes usub oma tulevikku, edasi liikuda.

Valitsus teatas, et riigil on umbes 90-päevane kütusevaru, kuigi paljud arvavad, et varu on pigem 60 päevaks.

Kriis võib veelgi teravamaks muutuda, kui kolmapäeval ja neljapäeval toimub kahepäevane streik ka raudteel.