Tehing lepiti kokku märtsis, aga selle jõustumiseks vajalikust konkurentsiameti heakskiidust teatas Patria täna. Soome riik jääb endiselt Patria enamusosanikuks 50,1 protsendiga.

Veidi üle poole Kongsbergi aktsiatest kuulub Norra riigile. Oslo börsil noteeritud ettevõtte mullune käive oli ligi 1,8 miljardit eurot. Kongsberg tegutseb lisaks kaitsetööstusevaldkonnale ka merenduses ja naftatööstuses, sel on allüksused 25 riigis ja kokku 7700 töötajat.

428 miljoni euro suuruse käibega patria annab tööd 2700 inimesele. Lisaks soomukite disainimisele ja tootmisele tegeleb Patria Soome Hornet-hävitajate ning ka teiste lennukite ja helikopterite hoolduse ja remondiga. Lisaks toodetakse granaadiheitesüsteeme, detaile lennukitootjatele ja turvasüsteeme.

Tehingu tulemusel moodustub Kongsbergist, Patriast ning Norra riigi ja Patria ühisomanduses padrunitootjast Nammo põhjamaine kaitsetööstuskontsern, mille toodang ulatub padrunitest ja rakettmootoritest soomukite ja õhutõrjesüsteemideni.

Patriale annab Kongsbergi osalus ligipääsu enamatele välisturgudele, teatas ettevõte märtsis.

Soome valitsus on Patriale uut strateegilist osanikku otsinud alates sellest kui Airbus 2014. aastal oma 26,8% osaluse Some riigile tagasi müüs. Varem nime EADS kandnud Airbus müüs Patria oma tütarettevõtete ja osaluste portfelli puhastamise käigus.