"Ütlen ausalt, et ettevõtjatena oleme pettunud, miks ei kooskõlastatud hanke tingimusi kohaliku kogukonnaga. Meid saarlasi paigutatakse ühele skaalale teiste väikesaartega, arvestamata asjaolu, et meil toimetab kordades suurem hulk ettevõtjaid ja elanike arv on üle 33 tuhande," andis Terje Nepper OÜ Arensburg tegevjuht Meie Maale kommentaari.

Sama pettunud oli ka Saaremaa ettevõtjate liidu esimees Villu Vatsfeld, kes sõnas, et Saaremaa ettevõtjate liit on jätkuvalt seisukohal, et liinil peaks olema kaasaegsem, ruumikam ja stabiilsemat ühendust pakkuv lennuk. "Saaremaa lennuliikluse kvaliteet ei saa olla sõltuvuses Ruhnu ja Hiiumaa lennujaama võimalustest ning soovidest," ütles Vatsfeld Meie Maale.

MKMi lennundus- ja merendusosakonna juhataja Taivo Linnamägi põhjendas saarlaste nurinat saarlaste soovidele mitte vastu tulles, et riigihankel kehtestati miinimumtingimused, sh tuli pakkujatel esitada pakkumine vähemalt 19-kohalise lennukiga. Lepingueelsed läbirääkimised maavalitsuste ja Transaviabaltika vahel on pooleli, küll aga ei ole võimalik hanke lõppetapis muuta hanketingimusi. "Ettevõte on öelnud, et nende jaoks on reisijate mugavus prioriteet, sh tagatakse eestikeelse teeninduse olemasolu (operatiivinfo telefoni teel, veebis) ning pardal tagatakse eestikeelne ohutusjuhendamine tehniliste lahenduste kaudu," ütles Linnamägi.

Lendude graafik on läbirääkimiste käigus kokku lepitud, kuid lähtudes hanke ja sõlmitava lepingu tingimustest, saavad maavalitsused ja vedaja selles iga-aastaselt kokku leppida arvestades riigieelarvest eraldatud ühistranspordi toetusega. "Kindlasti arvestame järgmisel hankel, kui reisijate hulk kasvab, võimalusega, et graafikut tihendada ja/või hankida suurem lennuk," selgitas MKMi lennundus- ja merendusosakonna juhataja.

Ministeerium kinnitab, et teenuses selliseid muudatusi ei ole, mis olulisi muudatusi võrreldes varasemaga põhjustaksid, sh on säilinud võimalus soetada pileteid sihtlennujaamadest, sh Kärdlas erinõudena ka sularaha eest.

Täispikki mõtteavaldusi saarlaste pahameelest loe Meie Maa kodulehelt!