Valdis Kaskema, kes omab Tartumaal Unipiha külas maasikasvatust Kindel Käsi OÜ ütles, et ega praegu seis väga hea ei ole. "Põllud kärssavad üle kolme nädala on toimunud põldude niisutamine, teisiti ei saa. Seetõttu tuleb ka saak tänavu oluliselt varem," räägib Kaslema praegusest maasikate seisust. Talv ei teinud sealsele maasikakasvatajate elu samuti lihtsaks.

"No talv ei olnud kõige parem. Suurt saaki sel aasta loota ei saa. Muidugi on meil kehvad ja mitte nii kehvad põllud, aga ütleme nii, et väiksematele maasikakasvatajatele talv head ei teinud," rääkis Kindel Käsi OÜ omanik tänavusest saagist. Esimesed Kaskema talu marjad jõuavad Eesti turule arvatavasti juuni esimese nädala paiku. "Esimesi marju oleme juba noppinud, aga esimene suurem saak jõuab turule arvatavasti 10 juuni paiku."

Kõige suurem hinna mõjutaja on Kaskema sõnul Poola, mis impordib samuti suurel määral Eesti turule oma marju. "Täpne hind on ennustamatu, eks see kujuneb nüüd esimeste marjade turule tuleku käigus," rääkis Kaskema.

Maasikakasvataja Paavo Otsuse sõnul on esimesed korjed nende Pärna talu kasvatuses juba tehtud. "Nädala lõpus peaks esimene eestimaine meie maasikas Tartu turule jõudma ja järgmisel nädalal läheb juba suurem müük lähti," jagas Otsus oma marjade seotud müüki lähinädalatel.

Otsuse arvates on marjad päris heas seisus, aga kindlasti on võrreldes eelmise aasta maiga ilmad soojemad ja seetõttu ka saak varajasem. "Peamised põllud kannavad vast juuli keskpaigani marju, hilisemaid marju võib loota ka uutelt põldudelt augustis ja septembris.

Pärna talu omanik ei osanud prognoosida, milliseks maasikahind kujuneb, sest kõik sõltub ikka nõudlusest ja pakkumisest. "Esimene müük läheb arvatavasti kodumüügi hinnaga umbes 10 eurot kilo, aga see on ju alati defitsiit ja kallim, sest investeeringud tuleb tasa teha. Kui aga konkurents kasvab, küll siis hind ka kukub," rääkis Otsus.

Vana-Kuustes asuva Marjamaa talu peretütar ütles, et nende marjakasvatuses on samuti juba 3 nädalat kastmissüsteem töötanud. "Eks põud jätab muidugi oma jälje ja eriti just väiksematele kasvatajatele. Mari jääb ju väikseks," selgitas Rete Kustassoo.

Marjamaa talul läheb natuke veel esimese saagiga aega, aga esimesed roosad marjad on juba täitsa olemas. "Olen kuulnud, et esimesed kodumaised maasikad juba valmivad, aga meie saame arvatvasti nädala pärast oma esimese saagi turule," ütles Kustassoo.

Hinnast rääkides arutles Kalder, et kõik sõltub sellest, mida teeb ilm ja kuidas on nõudlus-pakkumine. "Kui nüüd natuke vihma tuleb, siis on mõjutatud ainult esimesed marjad, aga kui põuaperiood jätkub, siis saavad marjad ruttu valmis ja müügiperiood on lühem. Muidugi varasügisesed marjad on kallimad, aga eestimaise maasika järele on alati ikka nõudlust olnud ka siis," selgitas Kustassoo.

Praegu võib näiteks Nõmme turul näha Poola ja Kreeka maasikaid, mille kilohind jääb 2 ja 4 euro vahele. "Eesti marjade toiteväärtus on ikka võrreldes importmarjaga suurem, aga päris kadunud pole ka see, et Eesti sildi all võõramaiseid marju müüakse. Seda aga ikka kordades vähem kui varasemal perioodil," rääkis Rete Kalder importmarjade ja kodumaiste marjade vahekorrast turul.