Erinevate varaklassidega spekuleerimise eesmärgil võetud laenude (unproductive debt) maht kasvas möödunud aastal Hiinas suuremaks kui oli samalaadsete laenude kogusumma Ühendriikides enne suure majanduskriisi lahvatamist. Sellest olukorrast lähtuda võivale krahhile juhtis tähelepanu Deutsche Banki ökonomist Torsten Slok panga klientidele saadetud teates, vahendas MarketWatch.

Hiinas toimuva laenuralli eest on suurel määral vastutavad sealsed ametnikud, kes möödunud aastal krediidikraanid lahti keerasid. Laenutingimuste leevendamise eesmärk on panna riigi majandus kiiremini kasvama, sest viimase aja numbrid näitavad, et Hiina majanduskasv on pidurdumas tasemele, mida nähti viimati üleilmsest majanduskriisist väljumise aegu.

Hiina majanduskasv ulatus mullu 6,8 protsendini, valitsus lootis samas 7 protsendilist kasvu. Tänavu esimeses kvartalis oli Hiina majanduskasvuks 6,7 protsenti - nii aeglast kasvu pole seal nähtud 2009. aastast saadik.

Oluline on arvestada asjaoluga, et paljude analüütikute hinnangul näitab Hiina ametlik statistika numbreid ilusamatena kui nad tegelikult on ja seega võib majanduskasv olla eelmainitud numbritest märksa tagasihoidlikum.