Kui terve eelmise aasta statistika kohaselt kasvas Eestis turistide arv 1% võrra, siis välisturistide arv vähenes terve aasta lõikes 3%, lausus Karing.

„Näeme tendentsi, et 2017. aastal turistide arvu tõus võib peatuda ning väheneb välisturistide Eestis veedetud ööde arv, põhjuseks Eesti kui sihtkoha konkurentsivõime langus võrreldes lähinaabritega,“ rääkis Karits. Lätis ja Leedus tekib järgneva kahe aasta jooksul tema sõnul juurde 1000 uut hotellikohta, sealne hinnatase on oluliselt parem ning seetõttu muutub Eesti suurte rahvusvaheliste reisikorraldajate jaoks vähem atraktiivseks sihtkohaks, samal ajal meie lähinaabrite populaarsus kasvab meie arvelt.

„Kombinatsioon Eesti hotellitubade vähesest saadavusest turismi kõrghooajal ja käibemaksu tõttu tõusvast hinnast tingib selle, et välisturistide külastusaeg siia jääb lühemaks ning kasvab parema pakkumiste ja hinna suhte tõttu Lätis ja Leedus. Selle tulemusena kannatab aga Eesti turismieksport ning väheneb turismitulu,“ lausus ta.

Juba täna on Karingi sõnul näha, et kokkulepete sõlmimine rahvusvaheliste reisikorraldajatega 2017. aastaks on hinnatõusu tõttu raskendatud.

Eesti Turismifirmade Liit toetab jätkuvalt Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu ettepanekut valitsusele lükata majutusasutuste käibemaksutõus edasi 2019. aastani, et hoida Eesti turismisektorit konkurentsivõimelisena.