Maailma juhtivat hambaravitehnoloogiat arendava Ameerika ettevõtte Sirona uuringud tõid välja, et 85% inimestest eelistab enda hambaravitööd saada tehtud ühe arstivisiidiga. Ometi kulub Eestis keskmiselt ühel patsiendil taastavale hambaravile 2,5 visiiti. Kuidas saab seda protsessi kiirendada?

Lahenduseks on end juba maailmas tõestanud 3D hambafreesimise meetod – tehnoloogia leiutati 1980ndatel Zürichi Ülikoolis eesmärgiga lihtsustada hambaravi restauratsioonide loomise protseduuri. Kui seni valmistati hamba restauratsioone mitmevisiidiliselt ning koostöös laboriga, siis tollest hetkest alates oli tänu arvutile võimalik valmistada raviks vajalikke restauratsioone kohe hambaravikabinetis.

Üle 250 kliinilise uuringu

Kuigi esialgu kaheldi meetodis, siis nüüdseks on tegemist vägagi tunnustatud ravivõimalusega. Maailmas on läbi viidud üle 250 kliinilise uuringu Cereci tehnoloogia uurimiseks ning testimiseks. Tänaseks kasutab meetodit oma igapäevatöös üle 40 000 hambaarsti üle maailma, valmistades iga-aastaselt enam kui 32 miljonit restauratsiooni ainuüksi Cereci meetodiga. Lisaks veel teised sarnaste funktsioonidega seadmed. Teisisõnu, vähemalt iga viie sekundi tagant valmib maailmas üks Cerecil valmistatud restauratsioon.

“Uudsete tehnoloogiate laialdane kasutamine meditsiinis ja ennekõike hambaravis näitab, et innovatsiooni roll digitaliseeruvas maailmas on laiem kui ehk seni on arvatud. Aastate jooksul on innovatiivsed seadmed pälvinud praktiseerivate arstide usalduse, võimaldades lihtsustada raviprotsesse,” tõi 3D freesimismeetodi kasutamist hambaravis esile 2015. aasta Eesti ettevõtlusauhindade Aasta uuendaja nominendi Sakala Hambaravi tegevjuht Hendrik Kiige.

Kuigi meetodi väljatöötamisel oli eesmärgiks muuta raviteenust kiiremaks ning mugavamaks, siis tegelikkuses aitab see ka hambaraviteenuselt kokku hoida. Patsiendil vähenevad nii tasud hambaravikabineti visiitidele, hambaravi ettevõtetel aga kulud, mis varasemalt olid seotud labori kasutamisega ning pikema tööajaga.

3D hamba freesimine võimalik ka Eestis

Eestis levivad endiselt müüdid, et uudsete tehnoloogiate abil ei ole võimalik saavutada samaväärset tulemust kui pikalt kasutusel olnud laboris jäljendi, kipsi ja käsitsi freesimise abil väljatöötatavate võimalustega. Tegelikkus on see, et kuigi Cerec tehnoloogial on hambaravi maailmas teostatud juba üle 30 aasta, siis Eestis on tegemist veel küllaltki uue nähtusega, sest innovatiivsed seadmed on kasutusel vaid loetud kliinikutes.

Sakala Hambaravi tegevjuhi Hendrik Kiige sõnul otsustasid näiteks nemad uue tehnoloogia võtta kasutusele eelkõige seetõttu, et võimaldada kaasaegsemat raviteenust, mis on maailmas juba ammu tunnustatud ja aastakümnete jooksul ennast tõestanud. „Uue tehnoloogiaga jäävad ära mitmed kordusvisiidid, ajutised kroonid ning kogu protsessiga kaasnev ebamugavustunne, võrreldes traditsioonilise silikoonjäljendil baseeruva proteesiga,“ selgitas Kiige ning lisas, et juba ühe visiidi jooksul lahkub patsient kabinetist taastatud hambaga.