Paari aasta pärast valmivate tehaste tootmisvõimsus on kummalgi 500 tonni piima päevas, mida on võimalik suurendada 1000 tonnini päevas, rääkis Food Unioni Baltimaade, Venemaa ja SRÜ piirkonna tegevjuht Sergei Beshmelnitski.

Tema sõnul on Hiina turu potentsiaal väga suur. Kuna sealne piimatoodete tarbimise kultuur sai alguse alles paarkümmend aastat tagasi, on inimese kohta tarbimise potentsiaal suur.

Beshmelnitski sõnul on Hiinas piimatoodete turul nii kohalikud kui Euroopa tootjad, kuid viimased eristuvad kõrge kvaliteediga.

Hiina turule eksportimisel on logistikakulud Beshmelnitski sõnul madalad, ses Euroopasse suunduvad konteinerid liiguksid muidu tagasi tühjalt. Nii on logistikakulud sinna võrdsed Riiast Moskvasse saatmise kuludega.

Union Food saab Venemaale toodangut müüa, sest embargo jäätist ei puuduta, kuid rubla kursi langus on müügi teinud keeruliseks. Beshmelnitski sõnul maksab topeltglasuuriga Excellence'i jäätis Moskvas 130 rubla ehk umbes 2 eurot.

Viis aastat tagasi asutatud Food Union gruppi kuulub hetkel kaheksa ettevõtet, millest kuus keskendub jäätisetootmisele: Rīgas Piena Kombināts (piimatooted ja jäätis), Rīgas Piensaimnieks (piimatooted) ja Valmieras Piens (piimatooted) Lätis, Premia Eestis, Ingman (jäätis) Valgevenes, Premier Is (jäätis) Taanis, Isbjørn Is (jäätis) Norras ja viimati ostetud Alpin57Lux (jäätis) Rumeenias.