Mullu oli Tšiilis elekter tasuta 192 päeval. See on hea uudis tarbijatele, kuid elektrijaamde omanikel teeb meele mõruks. Käibe puududes on raske laene tasuda.

Tšiili kaevandused ja majanduskasv on suurendanud elektritarbimist, mis omakorda aitas arendada 29 päikeseenergiafarmi. Veel 15 arendus on käimas. Nüüd on majanduskasv aeglustumas, vasetoodang on stagneerunud ja elektrihinnad kukkunud. Elektrijaamad varustavad neid piirkondi üle. Kuna kõrgepingeliine napib, ei saa elektrit mujale müüa.

„Investorid kaotavad raha,“ ütles Acciona juhatuse esimees Rafael Mateo. See ettevõte investeerib 343 miljonit dollarit 247 MW elektrijaama. „Kasv on pidurdunud. Nii palju arendajaid ei saa olla ühes kohas.“

Tšiili omapäraks on lokaalseled elektrivõrgud. Kaks suurt elektrivõrku – keskosa ja põhjavõrk - ei ole omavahel ühendatud. Ka võrgupiirkondades on alasid, kus ei piisa kõrgepingliinide võimsusest.

Valitsuse prioriteet on energeetika. 2017. aastaks on plaanis ehitada kahte võrku ühedav 3000-kilomeetrine kõrgpingekaabel.