Tänavu on Tallinna vanalinnas toime pandud 236 vargust, neist 169 kuritegu ja 67 väärtegu. Mullu teatati samal perioodil 249 vargusest (177 kuritegu ning 72 väärtegu). Kui rääkida Kesklinna linnaosast, siis selle aasta viie kuuga pandi toime 1128 vargust (mullu 1218). Eelmisel aastal samal perioodil teatati politseile 133 taskuvargusest, tänavu oli neid 107 ehk viiendiku võrra vähem.

Vanalinnas pannakse enim toime tasku- ja lõbustusasutustest vargusi. Tallinna Kesklinna politseijaoskonna eriasjade uurija Kaido Atspoli sõnul on iga-aastane probleem, et suviste ilmade korral sagenevad taskuvargused, eriti just turistirohketes piirkondades.

"Tallinna vanalinnas, kus liigub suurtes kogustes inimesi ning toimub erinevaid üritusi, kasutavad taskuvargad ära inimeste tähelepanu hajumist," ütles Atspol.

"Selleks, et taskuvaraste tähelepanu mitte äratada, tuleb kõik õla- või seljakoti lukud ja trukid kindlalt sulgeda ning olla pidevalt valves kaasas kantava vara suhtes. Inimesed peavad jälgima, et taskutes hoitavad telefon ja rahakott ei oleks taskuvarastele kerge saaks. Kuigi see võib olla ebamugav, soovitan rahakotti, telefoni ja teisi väärtuslikke esemeid hoida kindlalt käes olevas kotis või üleriiete põuetaskus."

Taskuvargad liiguvad ja varastavad grupina. Neist üks või mitu varast püüavad ohvri tähelepanu kõrvale juhtida, samal ajal kui teine pistab käe taskusse või kotti. Kui tähelepanu on hajutatud, siis ei pruugita kotist või taskust sikutamist tähele panna või seda ei peeta millekski. Väljas liikudes peab olema terane, kui võõrad inimesed tulevad aktiivselt vestlema või hakkavad rahvarohkes paigas trügima ja nügima.

Atspoli sõnul on väliterassidel istudes tavaline, et kotid või üleriided asetatakse tooli seljale. Vargad kasutavad ära hetke, kui inimene lahkub lauast või räägib kaaslasega, ning haaravad kaasa tema väärtuslikud esemed. Et seda vältida, soovitan üleriiete taskud tühjaks teha ning kotti enda läheduses hoida.

Varguse ohvriks langemisel on oma roll ka alkoholil. Joobes inimesed ei ole enam nii tähelepanelikud, nad ei pruugi mäletada, kuhu oma väärtuslikud asjad jäeti.

"Vahel jäetakse asjad üldse omapäi. Kõike seda aga kasutavad vargad ära. Nii väljas jalutades kui ka peol viibides on peamine, et esemed hoitakse kindlalt enda lähedal ja ollakse terane. Tuletan meelde, et nähes liikumas kahtlustäratavaid inimesi või gruppi, andke sellest häirekeskusele numbril 112 teada."