Alles kolm kuud tagasi räägiti sellest, kuidas maailma suuruselt teine edasikindlustusselts Munich Re hakkas ostma kulda ja hoidma raha sularahas, et vältida Euroopa keskpanga poolt keskpangas raha hoidmise tasu. Reuters kirjutab, et Saksamaa üks suuremaid panku Commerzbank kaalub miljardite eurode ulatuses sularaha varahoidlas hoidmist.

Tegemist oleks Euroopa esimese suurpangaga, kes näitab välja kasvavat rahulolematust negatiivsete hoiuseintressimääradega.

Euroopa keskpanga kehtestatud negatiivne hoiuseintress tähendab, et iga 1000 euro keskpangas hoitud raha pealt peavad pangad maksma 4 eurot aastas. See peaks innustama pankasid laenu andma, mitte keskpangas raha parkima.

Mõned pangad kaebavad, et kuna üleilmne maailma majanduskasvu väljavaade on nigel, siis nende kliendid etteantud tingimustel laenu ei võta ja neil ei jää midagi muud üle kui raha koguda.

Mais teatas Commerzbank, et Euroopa keskpanga negatiivne hoiuseintress neelas alla kogu panga kasumi.

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble ütles aprillis, et Euroopa keskpanga rekordmadal intressitase põhjustab saksa pankadele ja pensionäridele erakorralisi probleeme, mis kütab Saksamaal euroskeptitsismi kasvu.

Praegu on Euroopa pankadel Euroopa keskpangas 850 miljardit eurot raha, mis toob pankadele märkimisväärset kulu.

Pankadel puuduvad piirangud kui palju neil tohib olla sularaha. Sularaha hoidmine ei ole kuludeta – maksta tuleb tule ja varguse vastu kindlustust. Ergo ja teised kindlustusseltsid teatasid, et pangad pärivad aina enam kindlustuskulude kohta. 2 miljardi euro 200-eurostes rahatähtedes hoiustamine tooks kaasa ligi 11 tonni kaaluva rahakuhila. Selliste summade turvalise transpordi kulud osutusid nii kõrgeteks, et saksa kohalikud hoiupangad loobusid sularaha hoidlates hoidmisest.