Mõlema heaks kiidetud projekti puhul on keskne lisaks Helsingi-Tallinna ühendustele ka muude Soome ja Eesti vaheliste transpordiühenduste parandamine. Rail Baltica raudteeühendus Tallinnast Varssavisse valmib hinnanguliselt 2025. aastal, milliseks ajaks on tähtis saada Helsingi ja Tallinna vaheline liiklus toimima võimalikult sujuvalt nii kauba- kui ka reisiliikluse seisukohalt, vahendab STT Info.

Kolmeaastase FinEstSmartMobility nutika transpordi projektiga parandatakse Tallinna Vanasadama ja Helsingi Jätkäsaare sadama vahelise liikluse sujuvust ja reisijate kliendikogemust. Osalevad Helsingi ja Tallinna linnad koos linnaasutustega ning Eesti Maanteeamet.

Projektiga FinEst Link uurivad Uusimaa liit, Harju maavalitsus, Helsingi ja Tallinna linn, Eesti majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ja Soome liiklusamet Helsingi-Tallinna raudteetunneliühenduse elluviimist tehnilisest, majanduslikust ja sotsiaalsest vaatepunktist.

Lisaks uuritakse tunneli ehitamise ohutust, keskkonnamõjusid ja muid tehnilisi nõudmisi. Hinnatakse ka, millist mõju võidakse saavutada, parandades Helsingi-Tallinna liikluse sujuvust muul viisil ja milline näeb välja piirkonna areng, kui tunnelit ei ehitataks.

Uuringud peaksid valmima 2017. aasta oktoobris.