Suur osa patsiente aga kõhkleb — kas tasuline teenus ikka on oma raha väärt? Üpris levinud on eelarvamus, et tasulised arstid on vaid jõukate eralõbu või käivad tasulises vastuvõtus need, kes on oma tervise suhtes ülehoolitsevad ning keda tavavastuvõtu arstid enam tõsiselt ei võta.

Eesti suurima erahaigla Fertilitas juhataja dr Ivo Saarma tutvustab tasulise arstiteenuse olemust.

Mis on sagedasemaks põhjuseks, miks tasulisse vastuvõttu tullakse?

Peamiseks põhjuseks on vajadus saada kiiresti kvaliteetset arstiabi. Kui perearst suunab patsiendi eriarsti juurde, tuleb enamasti järjekorras oodata pikki kuid. Kui sellele eelnevad veel uuringud, toimuvad need tihti erinevates terviseasutustes ning võivad samuti väga kaua aega võtta. Iga arsti juurde tuleb aeg eraldi kokku leppida või tunde elavas järjekorras oodata. Võib juhtuda, et selleks ajaks kui vastuvõtu aeg lõpuks kätte jõuab, on patsiendil sümptomid juba taandunud. See aga ei tähenda, et terviserike ei võinud endaga kaasa tuua tüsistusi, mis ilmnevad alles hiljem. Olukord muutub veelgi kriitilisemaks siis, kui valu või haigus võib kuudepikkuse ootamise ajal süveneda. Üks variant on süüa valuvaigisteid ja oodata järjekorras, kui kuidagi kannatab oodata. Aga kui tegemist on kannatava lapsega? Või tervisehädadega, millele käsimüügis olevad apteegikaubad ei paku leevendust? Siis polegi muud varianti, kui otsida kiiret abi erahaiglast.

Fertilitases püüame võidelda selle vastu, et patsient peab korduvalt helistama või muul viisil vastuvõtule registreerimiseks aega ja närve kulutama. Pakutavate teenuste puhul on seatud eesmärgiks kompleksselt abi pakkuda ning võimalikult vähe patsienti jooksutada. Suur osa vajalikest diagnostilistest uuringutest saab teha kohapeal ning on võimalik määrata kõiki analüüse.

Kui kiiresti tasulisele vastuvõtule saab?

Kõige enam külastatavate erialade puhul nagu günekoloogia, nina-kõrva-kurguhaigused ja pediaatria, pääseb vastuvõtule ühe nädala jooksul, omale sobiva aja saab broneerida internetis või telefoni teel. Fertilitas on paari aastakümne jooksul jõudsalt laienenud ühe kitsa eriala raamest väga paljusid erialasid ühendavaks meditsiiniasutuseks, kus pakutakse ravi ja konsultatsiooni võimalusi mitmetel kirurgilistel ja mittekirurgilistel erialadel. Täna töötab enam kui 20 erialal põhikohaga üle 200 inimese, peale nende on veel spetsialistid, kes käivad tööl teistest raviasutustest. See lubab meil patsientidele pakkuda kiiret ja kvaliteetset teenust isegi siis kui aastas on üle 50 000 külastuse.

Arvatakse, et erahaiglas käivad ainult rikkad või hüpohondrikud, keda tasuta arstid enam tõsiselt ei võta ja kes tahavad endale n-ö „uuringuid osta“.

Kindlasti on neid, kes ei ole tavakliiniku arstidega rahul. Konflikte võib tekkida nii ootuste mittevastavusel teenustega kui ka isiksuste omavahelises sobimatuses. Erahaigla eelis on see, et tänu lühikestele järjekordadele on lihtsam valida spetsialisti n-ö oma äranägemise järgi. Paljudel patsientidel ongi välja kujunenud oma lemmikarstid või tahetakse soovituste põhjal tulla konkreetse inimese vastuvõtule. Lisaks strateegilistele erialadele, nagu günekoloogia, nina-kõrva-kurgu haigused ja taastusravi, pakutakse Fertilitases konsultatsiooni pediaatria, kardioloogia, dermatoloogia, endokrinoloogia, kirurgia, ortopeedia jm erialadel — see tähendab, et teenuste valik on väga lai. Lisaks on erahaiglal rohkem võimalusi meeldiva keskkonna ja hubase interjööri loomiseks ning kaasaegse aparatuuri soetamiseks.

Meie jaoks on oluline personaalne lähenemine patsiendile. Vastuvõttude jaoks on varutud piisavalt aega ning vastuvõtul tegeleb arst ainult tema juurde tulnud patsiendiga ega paku näiteks samal ajal telefonikonsultatsiooni. Terviseaudit on tõepoolest järjest enam populaarsust koguv teenus, kuid seda ei tohiks kindlasti seostada hüpohondriaga. Diagnoosiks või ravi määramiseks vajalikele analüüsidele suunab patsiendi ikkagi spetsialist, vajadusel teeme koostööd ka Tallinna suurhaiglatega.

Meie erahaiglast leiab ka selliseid teenuseid, mida tavahaiglad enamasti ei paku. Näiteks lai valik teenuseid lastele — meeskonnas löövad kaasa eripedagoog, sotsiaaltöötaja, kunsti- ja muusikaterapeudid. Taastusravi toimub tihedas sünergias rehabilitatsiooniteenusega, mis aitab õnnetuse läbinud inimestel kiiremini tavapärase elu juurde pöörduda.

Kui palju maksab tasuline visiit ja kas nn tavainimene saab endale üldse teie teenuseid lubada?

Keskmine tasulise vastuvõtu hind on 45-50 eurot. Taastusarsti, kardioloogi ja neuroloogi vastuvõtt toimub meil ka Eesti Haigekassa tingimustel, mis tähendab, et kindlustatuile on visiiditasu 5 eurot, nagu igas teiseski kliinikus.

Erahaigla — personaalne lähenemine, kiire ja kvaliteetne arstiteenus

Kokkuvõttes ei pea paika väited, et erahaiglad on üle mõistuse kallid ning sobilikud vaid rikastele.

Kui arvestada, et näiteks kvaliteetne teksapaar, kleit või jalanõud on enamasti kordades kallimad kui eriarsti tasuline vastuvõtt, ei ole see tegelikult väga suur kulutus, mida oma tervise heaks teha. Tervisesse investeeritud raha eest saab vastu kiire ja kvaliteetse teenuse ning kompromissitu tähelepanu spetsialistilt.

Kes on kunagi Fertilitast külastanud, saab aru, mis vahe on erahaiglal ja riiklikul teenusepakkujal. Erahaigla teenuste kvaliteet, patsienti suhtumine ja hubane interjöör loovad tunde, et oled alati oodatud.

Fertilitase arstid võtavad kliente vastu Viimsis, kesklinnas ja Mustamäel, rohkem infot leiad SIIT.

Jaga
Kommentaarid