Selline küsimus on ligi miljardil ekstreemses vaesuses elaval inimesel iga päev. Gates arvas, et ta leidis lahenduse. „Ma kasvataksin kanu,“ ütles Gates.

Viiendal iga-aastasel Forbes 400 heategevuslikul kohtumisel jagas Bill Gates üllatavat nõu uue varaklassi oas, mis pakub astronoomiliselt kõrget tootlust – kanad.

„Eesmärk on suurendada riik riigi järel Aafrikas kana kasvatavate perede arv 30%ni,“ ütles Gates kirjutab CelebrityNetworth. Praegu kasvatab seal kanu vaid 5% peredest.

Kasvuprognoos põhineb lihtsatel arvutustel. Kanakasvatajatele antakse alguses kolm kana ja kukk. Aasta pärast võib nende arvukus kasvada 250-ni. Aafrikas, kus kana maksab umbes 5 dollarit, tähendaks väike alguspaketiga tegutsemine võimalust kasvatada see 1250 dollariks.

Gates pakub kanakasvatuse alustamiseks stardikapitali. Tema sihtasutus investeerib iga-aastaselt kanakasvatuse programmi 400 miljonit dollarit, lootes saavutada 30% eesmärgi viie aastaga. Etioopias on alustamiseks kulutatud 7 miljonit dollarit, et kasvatada farmerite kodulindudega varustamiseks kanu. Ta teeb koostööd heategeva organisatsiooniga Heifer International.

Farmerite kulud on minimaalsed. Newcastle’i haiguse vastane vaktsiin maksab vähem kui 20 senti. Kanad suudavad endale enamuse toidust ise hankida, kuigi neid söötes kasvaksid nad kiiremini. Kanaaediku rajamiseks on tarvis vaid aialippe ja traati.

Aafrika kanad on tavaliselt geneetiliselt madalama tootlusega, kuid nad taluvad paremini kuuma ja on haiguste suhtes vastupidavamad. Bill & Melinda Gates Foundation kasvatab Aafrika ja Ameerika kanu, lootes luua uut superlinnutõugu, mis oleksid haiguste suhtes immuunsed ja samal ajal äärmiselt tootlikud.

Mõned kanakasvatajad eelistaksid süüa mune, teised aga kasvatada tibusid ja müüa kanu.