Esmakordselt Eurosatory messil osalenud Eesti suurima mehitamata lennuvahendite tootja Threod Systemsi meeskonda üllatas messikülastajate otsene ja ettevalmistatud huvi Threod’i lennuvahendite ja alamsüsteemide vastu. Nii mõnigi külastaja pidas Threod’i selle aasta messi parimaks leiuks. Threod Systems osales laia mehitamata lennuvahendite valikuga ja esitles ettevõte Pariisis kaitseministeeriumi toel valminud mehitamata lennuvahendite autopilooti, mis eristub konkurentidest turvalisuse astme ning adaptiivse lennualgoritmi poolest.

“Kohtusime UAV hankijate ja partneritega üle maailma. Kohtumistel tutvuti meie uute tehniliste lahendustega ja sõlmisime ka mitu kokkulepet edasiseks koostööks,” lisas Threod Systemsi juhatuse esimees Sten Reimann.

Baltimaade juhtiv politsei ja kaitsejõudude treeningsüsteemide tootja ELi oli messil väljas nii simulaatorite kui muude treeningvahenditega ning ettevõtte mehitamata tehnoloogiate divisjoni juhi Priit Leomari sõnul tunti mõlema tooteportfelli vastu suurt huvi.

“Kontaktide hulk oli väga suur ja eelmised korrad on näidanud, et nende positiivne mõju avaldub paari aasta vältel. Väikesel ettevõttel ei ole lihtne suurte ettevõtete uksele jalga vahele saada, kuid messil osalemine ning kaitseministeeriumi esindajate kohalolek kasvatavad usaldusväärsust,” rääkis Leomar.

Superkondensaatorite tootja Skeleton Technologies juhatuse esimees Taavi Madiberk tõi välja, et uue põlvkonna relvasüsteemid vajavad järjest enam kõrgeid voolusid.

“Superkondensaatorid on selleks ideaalsed lahendused. Jõudsime mitmete praeguste klientidega sõlmida kokkulepped pilootprogrammide osas. Spetsiifiliselt viime üle veokitööstuses ennast juba tugevalt tõestanud mootorikäivitusmooduli kaitsetööstusrakendustele, kus töökindlus iga ilmaga võib osutuda elutähtsaks küsimuseks,” ütles ta.

Defendec tutvustas Pariisis autonoomset ja täisautomatiseeritud maismaa piirijälgimise süsteemi Smartdec. “Smartdec annab oluliselt parema teadlikkuse piiril toimuvast. Meie tehnoloogia tugevuseks on masinõppe algoritmide kasutamine ja integreeritud kontseptsioon, mille keskmeks on patareitoitel raadiosidel töötavad sensorid, mida saab ühendada droonide, mehitamata sõidukite, kaameratornide ja radaritega,” selgitas Defendeci juht Jaanus Tamm.

Pariisis Eurosatory messil tutvustasid oma tooteid Eesti kaitsetööstuse ettevõtted Milectria Est, Milrem, BHC Laboratory, Bytelife Solutions, Defendec, Rantelon, ELi Military Simulations, Semetron, Skeleton Technologies, Telegrupp, Terramil, Threod Systems ja Toci. Eesti ettevõtetel on messil ühisstend ja ettevõtete osalemist toetas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.