Ehkki lõkke süütamine tundub esmapilgul tavalise tegevusena, mille oskus kõigil jaaniusku eestlastel juba emapiimaga peaks olema kaasa sündinud, nõuab korralik jaanituli siiski veidi nuputamist. Toome teieni lihtsa õpetuse, mis garanteerib teile jaaniõhtul "tulejumala" tiitli.

Ettevalmistus

Esmalt tee kindlaks, kas asukoht, kus soovid lõket süüdata, on selleks sobiv ning asub alal, kus lõkke süütamine on lubatud.

Enne lõkke süütamist ole kindel, et sul on olemas võimalus kasutada võimalikult kiirelt vett, et tuld ohtliku olukorra puhul kustutada. Veelgi kasulikum on suur labidas, millega ohu tekkimisel lõkkele kiirelt mulda peale visata.

Kui lõkkeplatsi, kuhu tule plaanid süüdata, ei ole varem lõkke jaoks kasutatud, on soovitatav lõkke ala ümbritseda kividega, et tuli kaugemale ei pääseks. Et takistada tuulel lõket kustutamast, on hea kaevata tuleaseme kohale 10-15 sentimeetrit sügav lohuke.

Lõkkematerjal

Lõkke alustamiseks on parim kasutada materjali, mis on kuiv ja õhuline. Näiteks sobivad selleks ideaalselt kuiv sammal, rebitud puukoor, kuivanud puuseened ja hein või kõrrelised taimed.

N-ö teise taseme materjalina võiks kasutada kuivanud puulehti, väikeseid puuoksi, suuremaid puukoore tükke. Et tuld püüda, peaks materjal olema kuiv.

Viimasena tuld võtva osana tuleks kasutada materjali, mis põleb kaua ja annab palju energiat. Puit, mida lõkkes kasutada, peaks olema võimalikult kuiv. Kasuks tuleb, kui puit on erineva suurusega tükkidena lõkkesse visatud.

Lõkke ehitamine

Eduka lõkke ehitamiseks on kaks põhilist meetodit: püstkoja meetod ja majakese meetod.

Kuigi püstkoja meetod on populaarsem, saab majakese meetodil ehitatud tulel ka näiteks vajadusel vardasse lükatud šašlõkki küpsetada.

Kuvatõmmis, Wild Backpacker

Püstkoja meetod

Et enda püstkoda ehitada, aseta kõigepealt lõkkeaseme keskele varasemalt kogutud tulealustusmaterjal (sammal, rebitud puukoor jms). Parima tulemuse saad, kui moodustad sellest materjalist umbes 10-sentimeetrise läbimõõduga pallikese. Järgmisena aseta sellele n-ö teise taseme materjal: puuoksad, kuivad lehed jms. Materjal võiks olla asetatud koonusekujuliselt. Viimasena aseta koonusekujuliselt suuremad puutükid, jättes samas allapoole avause, et süütamisel tulealustusmaterjalini pääseda.

Lõket süüdates alusta lõkkeaseme keskele sätitud väiksest pallikesest. Kindlasti aitab süttimisele kaasa ka puhumine, mis aitab leekidel levida suurema lõkkematerjalini. Lõkke elus hoidmiseks lisa lõkkele puid, säilitades samas püstkoja kuju.

Kuvatõmmis, Wild Backpacker

Majakese meetod

Majakese meetodi jaoks aseta tulealustusmaterjal ja teise taseme materjal sarnaselt esimesele meetodile lõkkeaseme keskele. Selle järel alusta puuhalgude neljakandiliselt vaheldumisi üksteise peale panemist, moodustades ruudukujulise majakese. Halgude vaheldumisi asetamine jätab puutükkide vahele ruumi ja õhku, mis muudab lõkke võimsaks.

Lõket süüdates alusta taaskord keskelt ning puhu leegid laiali, nii et need ulatuksid ka halgudeni.

Ettevaatusabinõud

Jälgi, et lõke püsiks mõistlikus suuruses. Jaaniõhtu ei ole aeg, kus näidata enda vägevust sel teel, et hakata võistlema naabri lõkkega - turvalisus ennekõike!

Ära alusta lõket eluruumi või mõne kergesti süttiva objekti läheduses ning oska märgata ka näiteks lõkke ülal kõrguvaid puuoksi, mis võivad kergelt süttida.

Ära jäta lõket järelvalveta ning peo lõppedes kustuta tuli. Ehkki lõke võib tunduda juba kustunud, võivad hõõguvad söed siiski tuulega uuesti süttida ning ohtliku olukorra tekitada. Selle vältimiseks raputa lõkkele mulda või kalla vett, kui otsustad lõkkest eemalduda, et sõnajalaõit otsima minna.