Mullu aprillis mõistis Harju maakohus kuus ettevõtet (Liviko, Selver, Rimi Eesti Food, Maxima Eesti, Prisma Peremarket ja Helter-R) ning 11 eraisikut süüdi kooskõlastatud tegutsemises pooleliitrise viinapudeli minimaalse jaehinna määramises 2009. aastal, nn viinakartellis. Tänavu jaanuaris tühistas Tallinna ringkonnakohus selle otsuse, leides, et kuritegu aegus viieaastase tähtaja möödumise tõttu.

Riigikohtu kriminaalkolleegiumi otsuse kohaselt leidis ringkonnakohus ekslikult, et kuritegu on aegunud ja kriminaalmenetlus tuleb lõpetada.

Ringkonnakohus mõistis riigilt kaitsjatasudena välja 0,6 miljonit eurot. Selle kohta märkis kolleegium, et ringkonnakohus on jätnud menetluskulude hüvitamise otsustuse sisuliselt põhjendamata, piirdudes peaasjalikult menetluskulu hüvitamise taotluste ulatusliku refereerimisega. Riigikohus leidis, et sedavõrd suure kaitsjatasu puhul tuleb kohtul selle mõistlikkuse hindamisse suhtuda erilise põhjalikkusega ja kohus ei saa piirduda vaid konstateeringuga tasu mõistlikkuse kohta.

Ühtlasi ei nõustunud riigikohus Prisma Peremarketi ja Rimi Eesti Food advokaatide esitatud arvetega riigikohtus määruskaebuse arutamisel tehtud töö kohta, nimetades seal küsitud tasusid ebamõistlikeks ning kärpides neid mitu korda. Prismale hüvitatakse tuhat eurot kaitsjatasu, Rimile 1100 ja Maximale 700 eurot.