Toome teieni vegankoka Sandra Vungi soovitused, kuidas katta jaaniõhtul pidulaud, mis ei koosneks vaid äädikamarinaadis šašlõkist ja toorvorstikestest. Veelgi enam taimseid variante leiate blogist Taimetoit.ee.

1) Taimne pannišašlõkk (ideaalne just vihmasema ilmaga)

Koostisosad:

  • 125 g kuivatatud sojakotlette
  • 4 spl õli
  • 3 sibulat
  • 1 tl soola
  • ½ spl (õuna)äädikat
  • 3 spl sojakastet

Valmistusviis:

Leota sojakotlette tund-paar rohkes vees või keeda 10 minutit, kuni kotletid on pehmed. Kurna ja pigista kõik üleliigne vesi igast kotletist korralikult välja. Aja pann kuumaks. Vala sinna õli ja lisa ribadeks lõigatud kotletid. Lase enne esimest segamist paar minutit rahulikult praadida. Sega ning prae veel, kuni sojaribad on kergelt krõbedad ja kuldpruunid. Lisa viiludeks hakitud sibul ja sool ning soovikorral veel supilusikatäis õli. Sega ning prae, kuni sibulaviilud on kuldpruunid. Lisa äädikas ja sojakaste. Sega ning prae veel minut-paar. Eemalda pann tulelt.

2) Värske salat küpsetatud oapallide ja maheda sinepivinegretiga

Koostisosad:

Oa-seemnepallid

  • 400 g purk valgeid ube
  • 75 g kooritud päevalilleseemneid
  • ¼ tl soola
  • 1 tl paprikapulbrit
  • ½ tl kuivatatud tüümiani
  • 1 suur küüslauguküüs (purustatud)

Mahe sinepikaste

  • 2 sl mahedat sinepit (nt.Meira)
  • 1 tl tumedat suhkruroosiirupit
  • 1 sl külmpressi oliiviõli
  • 1 sl sojakastet
  • 3 sl vett
  • ½ tl kuivatatud punet
  • peotäis värskeid hakitud ürte

Salati jaoks

  • 50 g värsket spinatit
  • paar peotäit värskeid lillkapsaõisikuid, viilutatud
  • paar peotäit kirsstomateid, poolitatud
  • paar redist, neljaks lõigatud

Valmistusviis:

Pane ahi 250 kraadi juurde kuumenema. Kurna ja loputa oad. Tee oad kätega pudiks ja lisa kõik ülejäänud koostisained. Sega hoolikalt läbi. Vormi pallikesed (umbes 13 pallikest) ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 250 C juures 8-9 minutit.

Sinepikastme jaoks vispelda kõik koostisained omavahel kreemjaks salatikastmeks.

Aseta vaagnale spinat, seejärel viilutatud lillkapsaõisikud, poolikud kirsstomatid ja redisetükid. Kõige peale aseta oa-seemnepallid ja seejärel nirista peale sinepikaste. Serveeri kohe.

3) Toorpõhjal puuviljatort kookosvahukoorega

PS! Enne selle magustoidu valmistamist hoia kookospiimapurke üleöö külmkapis.

Tegemist on 26 cm läbimõõduga koogiga

Koostisosad:

Toorpõhi

  • 150 g mandleid (võivad olla koorega)
  • 75 g kivita kuivatatud datleid
  • 100 g kuivatatud ploome

Kate

  • 2x400 g purk täisrasvast kookospiima
  • 4 spl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • vastavalt maitsele puuvilju ja/või marju

Valmistusviis:

Purusta mandlid. Lisa datlid ja purusta veel. Lisa ploomid ja purusta kõik ühtlaseks. Määri ümmargune koogivorm õliga ja kata põhi ümmarguse küpsetuspaberiga (lõika vormi järgi välja). Vala purustatud kuivatatud puuviljad ja mandlid koogivormi põhja ja vajuta kätega ühtlaseks (vajadusel tee käed natuke märjaks). Aseta koogivorm sügavkülma, kuni katet valmistad.

Võta kookospiimapurgid külmikust välja. Keera tagurpidi ja tee avajaga lahti. Vala pealt ära vedelam osa ning kaabi lusikaga paks kookoskreem kaussi. Lisa suhkrud ja vahusta kergelt läbi. Võta koogivorm sügavkülmast välja. Vala vahukoor toorpõhjale ja silu lusikaga ühtlaseks. Pane pooleks tunniks sügavkülma. Seejärel kaunista puuviljaviilude ja marjadega (mina kasutasin rohelisi ja kollaseid kiivisid ja maasikaid) ning säilita külmkapis (mitte sügavkülmas).

(Tekst ja pildid: Taimetoit.ee)