Hiina soovib saada maailma suurima andmelaoga riigiks. Sealsed seadused võimaldavad inimestelt küsida väga erinevaid isiklikke andmeid ning hiinlased on nõus neid ka jagama. Nende põhjal otsustavad näiteks pangad, kas ja kui palju nad saavad sulle raha laenata. Lisaks võib sellest sõltuda sinu laenuintressi suurus.

WeLab on Hong-Kongis asuv veebis raha laenamisega tegelev ettevõte. Nad jälgivad, milliseid rakendusi inimesed on alla laadinud. GPSi abil jälgivad nad seda, kus inimesed on liikunud. Nad jälgivad ka inimeste sotsiaalmeediakanaleid ja nende kohta koolis kogutud andmeid.

Iga sellise kanali nägemise võimaldamine aitab kliendil vähendada laenuintressi. WeLAbi puhul tagab näiteks oma Facebooki kontole ligipääsu võimaldamine saada 5% väiksemat laenuintressi. LinkedIni juurdepääs annab aga koguni 10-protsendilise soodustuse. Tavaliselt on sealsed intressid 20-protsendilised.

„Hiinlaste jaoks ei ole mingi probleemi anda privaatset infot teiste kätte. Anda ära oma krediitkaardi number või pangakonto andmed," ütles üks ekspert Bloombergile.

Ekstreemne näide

Mõned inimesed tunduvad aga ületavat igasuguse terve mõistuse piire. Nii on tudengid, kes soovivad raha saada, valmis laenuplatvormidele saatma endast alasti pilte. Nii saavad nad laene, mil suuruseks 2280 dollarit. Doktorikraadi omandajad või tippülikoolis õppijad võivad saada rohkemgi. Selliste laenude intressid on tihti väga suured. Kui üliõpilane ei suuda laenu tagasi maksta, siis on oht, et alasti foto temast saadetakse tema pereliikmetele.

Hiinal on eesmärgiks saada maailma digitaalsete andmete kogumise keskuseks. Saada riigiks, mis omab kõige enam ja kõige mahukamat digitaalset infot oma inimeste kohta. Loomulikult tuleb neile kasuks, et neil on 1,3 miljardit elanikku, aga kahtlemata ka see, et inimesed on harjunud olema pideva jälgimise all ning andma välja isiklikku infot.

Juba Mao valitsemise ajast alates on Hiina valitsusel iga inimese kohta olnud salajane kataloog, mil nimeks dang'an. See koosneb koolis kogutud infost, haigusloost, töölepingutest, isikuomaduste hindamistest ja muust infost, mida paljudes teistes riikides peetaks konfidentsiaalseks.