Luikmeli sõnul ei olnud Brexiti uudisele järgnenud naela kursi järsk langus teiste põhivaluutade suhtes ning ka aktsiaturgude langus üllatavalt suur. "Pigem pidigi sedapidi uudisele järgnema tugevam reaktsioon kui Euroopas Liitu jäämise uudisele," ütles ta.

"Finantsturgude reaktsioon täna peegeldab ebakindlust ja seda mitte niivõrd selle kohta, mis täna või homme sünnib, vaid selle kohta, mis toimub lähema kahe aasta jooksul," märkis Luikmel.

"Kui ühisturult lahkub üks seni eeliskoheldud suur turuosaline, siis on peamine küsimus, kuidas jätkub tema suhtlemine sellesama ühisturuga. Kas niimoodi nagu Euroopa Majanduspiirkonda kuuluva Norraga, mis oleks ehk kõige leebem variant. Kuid see nõuaks brittidelt väga suures ulatuses EL seaduste järgimist. Kõige äärmuslikum ja ebakindlam oleks maailma kaubandusorganisatsiooni WTO reeglitega režiim. See võiks tähendada kohati isegikahekohalisi tollimakse Ühendkuningriigi ekspordile Euroopa Liitu."

Suurbritannia peab pärast EList lahkumist sõlmima kolmandate riikidega eraldi kaubanduskokkuleppeid, sest enam ELi sõlmitud lepingud talle ei laiene. Luikmeli hinnangul vähenevad nüüd ka Suurbritannia suunas minevad välisinvesteeringud mõneks ajaks ja suunduvad mujale. Samuti on London olnud Euroopa peakorter paljudele pankadele, seegi võib muutuda.

"Üks asi on kaubavahetus, selle tulevane regulatsioon Suurbritannia ja ELi vahel, aga teenuste vaba liikumisega, sealhulgas finantsteenustega on lood palju segasemad," ütles ta. "Paratamatult tabab Ühendkuningriigi majandust šokk ning just finantssektor on sellele šokile eriti avatud."

Kokku võivad oma töökohtade pärast lähemate aastate jooksul muretseda kuni kolm miljonit britti, kes on otseselt seotud EL suunalise ekspordiga, tõdes Luikmel.

"Nüüd on väljumise stsenaarium käivitunud ning sellega seotud ebakindlus avaldab edaspidigi mõju finantsturgudele, kuid ülemääraseks paanikaks pole põhjust," rääkis Luikmel. "Brexit on küll sama kaaluga sündmus kui võlakriis, aga turuosalised tugevamad kui võlakriisi aastatel. Keskpangad omavad kogemust pankade toetamisel kriisiperioodil ning pankade kapitaliseeritus on paranenud. Kui Brexit oleks aset leidnud 4-5 aastat tagasi, olnuks šokk ilmselgelt suurem."

Hoolimata naelsterlingi järsust reaktsioonist Brexiti referendumile, ei asu Inglise keskpank ilmselt naela kurssi kaitsma. "Teadaolevalt keskpank väga apokalüptilisi stsenaariume välja ei paku. Valuutakursi juhtimine pole praegusel hetkel aktuaalne, keskpanga põhiline ülesanne on pakkuda praegu pankadele likviidsust, et tagada hinnastabiilsus," ütles Luikmel. "Olukord on hoopis teine kui rahavahetusmehhanismi ERM 1 ajal, mil pank naela rünnakute eest kaitsma pidi. Selge on ka, et valuutakursi kõikumine peegeldab ennekõike määramatust riigi majanduse tulevikus osas."

Luikmeli hinnangul on Eesti poolt vaadates suur kahju see, et Suurbritannia lahkub Euroopa otsustajate seast. "Otsustajate ring saab olema ühe liberaali võrra vaesem. Lahkub üks pragmaatik-skeptik, mis tähendab, et otsustamisel võib vaekauss tulevikus rohkem kaldu olla. Suurbritannia on ELi liikmena jaganud Põhja- ja Baltimaadega sarnaseid väärtusi."